Molen (papiermolen), Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

(papiermolen)
papiermolen

Haarlem
Zuid-Kennemerland

geschiedenis
Pas laat in de zeventiende eeuw werd er in Haarlem een papiermolen opgericht, wanneer en door wie is onbekend.

Volgens een notariële akte van 1 januari 1676, opgesteld op verzoek van Gerrit of Geert Camerlingh te Haarlem, verklaarden Pieter Jansz. Pampiermaecker en zijn vrouw Aechte Sijmens, wonende "op die Leyt in den banne van Assendelft", dat de zomer daarvoor ene Geerlich Barentsz. had gewoond "op de pampiermoolen buijten Haerlem". Deze Geerlich had zich daarna uit vrije wil in Haarlem gevestigd, om aldaar door zijn vrouw lompen voor de molen te laten opkopen. Pieter Jansz. verklaarde verder dat hij destijds in de papiermolen had gewoond.

Bron: Voorn, "De papiermolens van Noord-Holland".
H. van der Kaay, 29 dec. 2008.

1661: De Papiermolen op de Stadts Veste.
1668: Een papiermolen op de Somerwech.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.