Molen De Halve Maan, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Detail kaart Maurits Walraven, 1734

Haarlem
Noorder Buiten Spaarne wz.
Zuid-Kennemerland

geschiedenis
De molen wordt de eerste keer genoemd in een transportakte uit 1667. De naam De Halve Maan kwam voor het eerst ter sprake in 1709 toen David Vriends en Adriaen Schermer samen eigenaar waren.

Bron:
"De molens aan het Spaarne", hoofdstuk in "De loop van het Spaarne", 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.

1650: De Halve Maen aent Noorderbuitenspaerne.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.

Oprechte Haarlemsche Courant, 7 sept. 1769:
"Uit de hand te koop tot Afbreuk: een zaagmolen, genaemt de Halve Maan met deszelvs huizinge en lootsen, staende even buiten Haarlem aan het Noorder-Spaarne."
De molen was ook zeer geschikt voor verplaatsing.
Ron Couwenhoven, 17 april 2016.

De gebroeders Vrients waren ook betrokken bij De Eenhoorn (Tenbruggencatenummer 09129).
Jos van Schooten, 12 juni 2009.

De "Saag Moolen De Halve Maan" staat op de "Kaart met de grensscheiding aan de noordzijde tussen de vrijheid van Haarlem enerzijds en de Heerlijkheid Zuid-Akendam anderzijds, van De Delft tot het Spaarne." door Maurits Walraven uit 1734. Beeldbank Noord-Hollands Archief, NL-HlmNHA_51001011.
Hans Koster, 6 sept. 2022.