Molen Het Kalf, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

op de Zomervaart
Zuid-Kennemerland

1756 stilgezet 1759 afgebroken
Oprechte Haerlemsche courant

Op den 18 October sal tot Haerlem in de Herberg 't Hof van Hollant in publijeke Veyling werden verkocht de helft in een hechte en welbecalante Mout-Molen met sijn Huysinge, genaemt het Kalf, staende even buyten de gemelte Stad op de Somer Vaert; een Paerde Ros-Molen daer in staende,2 Molen-Schuyten, 1 Wagens, en wat verders kan werden gesien : Ymant nader Onderrichtinge begeerende, of gemelde Molen uytterhant willende kopen , adressere sig aen Carel Jacobfz., Mr. Molenaer aen de Doel-Molen of aen Corn Van der Weyde , Mr. Molemaker binnen gemelte Stad , alwaer de Conditiƫn kunnen werden gesien.

In 1756 waren Huybert Bogaert en Hendrik Weytkamp samen eigenaar van Het Kalf, Bogaert had ook een aandeel in De Rietvink (Tenbruggencatenummer 08410). Om de teruglopende opbrengsten in de moutmalerij op te kunnen vangen werd besloten om Het Kalf stil te leggen en na drie jaar af te breken.

Bron:
De molens aan het Spaarne, hoofdstuk in De loop van het Spaarne, 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.

Uit de kaart van A. de Bruyn uit 1605 blijkt dat de molen een grot had, een invaart voor schuiten. De molen staat ook op een kaart van Van Berckenrode uit 1615.