Molen Het Bordeelken, Haarlem

Haarlem, Noord-Holland

Het Bordeelken
onbekend

Haarlem
Zuid-Kennemerland

geschiedenis
Te oordelen naar de waarde is Het Bordeelken een klein molentje geweest, in 1511 werd de hele molen voor ƒ 70 verkocht. Welke functie de molen had is onbekend.

In 1531 kocht Cornelis Jacobs de halve molen voor ƒ 230. Daarna moet de molen verdwenen zijn want in het Cohier van 1543 komt hij niet meer voor.

Bron:
De molens aan het Spaarne, hoofdstuk in De loop van het Spaarne, 1987, Historische Werkgroep Haerlem. Met dank aan H. van der Kaay.

Dit is vermoedelijk de molen die door Zybet Symonszoon, wonende in de banne van Westzaan, te Haarlem was gekocht en waarvoor hij op 10 oktober 1536 toestemming verkreeg hem te verplaatsen. De molen werd in dat geval in Haarlem afgebroken en in Wormerveer herbouwd als een voorganger van De Witte Vlinder, Tenbruggencatenummer 01106 a.

1508: Dat Bordeeltge op Aeckendam.
Bron: "Uithangteekens, Gevelsteenen en Molens te Haarlem van 1470-1668", A. van Damme, Oud-Haarlem 1909.