Molen Watervolmolen naast de Grote Koppelpoort, Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

naast de Grote Koppelpoort
Amersfoort, Utrecht
Eemland

Watervolmolen naast Grote Koppelpoort / water Cuijsmolen

11-05-1607 Boedelscheiding: Comparanten zijn de broers Willem Cornelis en Adriaen Cornelis Zij hebben gemeenschappelijk zekere helft van een huis en vulmolen (= volmolen), waarvan de andere helft in eigendom is van Gijsbert van Raesvelt, gelegen op de Spuiij (Spui) alhier. Belend aan de ene zijde Dirck Martenszn., en aan de andere zijde Hubert van Breweert. Willem bezit met zijn mede-erfgenamen de voorste helft, gekregen na het overlijden van hun vader en moeder. Adriaen met zijn andere broers en zusters hebben een accoord gesloten en gescheiden als volgt. Willem zal ter voldoening van zijn ouders erfenis hebben en behouden de helft van het huis en de vulmolen en toebehoren met de helft van de lasten daarin en zal daarboven aan Adriaen betalen de som van 205 carolus gulden, als volgt te betalen: elke week 2 car. gulden tot de som ten volle voldaan zal zijn, ingaande

17-05-1607. Hiermede zal Willem afstand doen van zijn ouders erfenis ten behoeve van Adriaen, ?wind?

25-11-1653 verkoop door Dirck Henricksz en Rutgen Willemsdochter, zijn vrouw; Evert Henricksz, lakenkoper, voor hemzelf en als weduwnaar van Jannitgen van Gelder; samen voor de ene helft. Gisbert Evertsen Geldersman en Rijckelant van Strijlant, jongedochter voor de andere helft. aan transporteren aan Willem Goortsen van Paffen en Anthonia Anthonisdochter zijn vrouw voor de ene helft en aan Gerrit Aertsz en Apollonia Jans zijn vrouw voor de andere helft

22-02-1664; de helft van een watervalmolen met het huis en erf op het Spui, waarvan de andere helft het eigendom is van genoemde respectievelijke erfgenamen Verkopende partij: gemachtigde van juffrouwe Agneta van Uffelen, weduwe seigneur Jacob Vlack, geassisteerd met Jaspar Vlack Kopende partij: de erfgenamen van Gerard van Everdingen, in leven burgemeester te Oudewater en de erfgenamen van Gijsbert van Hoorn en zijn vrouw juffrouwe Hillegonda van Ruijtenbeecq

17-06-1664 watermolen, ingericht tot ros- olie- mitsgaders- hennep- of kipmolen aan de Koppelgracht onder de wal door comparanten bewoond

15-03-1665 verkoopt seigneur Mattheus Verhagen, koopman te Amsterdam en zijn vrouw Aletta van Veen aan de edele ds. Johannes Teckmannus, bedienaar des Goddelijken Woords een huis en ??grutwatermolen aan de Grote Koppelpoort, thans bewoond door seigneur Johan Beekman

16-02-1677 verkoop helft door Garbrandus van Leuven, bedienaar des Goddelijken Woorts, als speciale gemachtigde van Anthonij van der Gijsen en zijn vrouw Hadewina Vlack uit Amsterdam, tevens Adriaen van Harfels en zijn vrouw Susanne Vlack uit Rotterdam, dochters en erfgenamen van Jacob Vlack aan Heren Burgemeesteren en Regeerders deser stad, de andere helfte behoort Costuijne van Linde

De molens van Amersfoort, artikel door J.D.H. van der Neut in Molenboek Provincie Utrecht 1972.

Hier is nu (1972) een handweverij.

trivia

Aan de waterkant in het Plantsoen staat de Volmolen. Het gebouw dateert uit 1645. Hier werden wollen weefsels vervilt met waterkracht uit de Beek. Lange tijd was de Volmolen het atelier van een hout- en beensnijder, en een handweverij.
Het rijksmonument is nu een woonhuis.

Info: infobord gemeente Amerfoort.