Molen De Bunschoten, Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

Amersfoort
buiten de Utrechtse Poort
Amersfoort, Utrecht
Eemland

geschiedenis

De Bunschoten standerdkorenmolen 1520-1773 buiten de Utrechtse Poort In het Stadsresolutieboek werd in 1773 genoteerd "dat de molen Bunschoten buiten de Utrechtse Poort was aangekocht door C. de Kruyff, maar zou worden afgebroken.

De Kruyff had zich daartoe laten uitkopen door de molenaars buiten Bloemendalse en Slijkpoorten, nadat de Stad had goedgevonden, dat daar niet opnieuw een molen zou worden gebouwd." En dit gebeurde later dan ook niet. Opmerkelijk is dat deze molen niet getekend lijkt te zijn door Jacob van Deventer op zijn kaart uit ca. 1560 (zie dbnr. 8372). Dat kan er op duiden dat er sprake is van een dubbeltelling en dat één van de andere vier molens buiten de Utrechtse poort feitelijk ook deze molen is.

30-05-1588 verkoop molen door Aeltgen Seger Jansens dochter, nagelaten weduwe van zal. Thonis Logen,
met Wouter Thonissen haar zoon, voor hemzelf en in deze haar gekozen momber en tesamen zich
sterkmakend voor Jacob Henrixen molenaar, als man en voogd van Anna Thonis Logen dochter zijn
huisvrouw, Henrick Thonis Logen, haar resp. zoon en broeder, Willemtgen Willem Logen dochter mitsgaders Jannitgen Cornelis Logen dochter. aan Cornelis Jacobsz. molenaar en Arisgen zijn huisvrouw.

25-10-1706 Jan Lambertsz Beroep: gewesen molenaer / molenaar tot Bunschoten geboren tot Woudenbergh

26-06-1749 ongehuwde Keseling, Jan (molenaar) Overleden: 23-04-1749, Amersfoort

Akten: Boedelscheiding: 26-06-1749 A. van Veerssen AT 033a008 rep 26.

Inventaris: Opgenomen in de Boedelscheiding. Amersfoort: windkoornmolen met huis en land, genaamd Bunschoten, buiten de Utrechtsepoort; huis en herberg genaamd de Pellekaan, buiten de Utrechtsepoort; land en bouwland bij Vlasakkerenweg; Barneveld Erfgenamen: broeders/zusters: Willem -, Hermen -, Anna -, Cornelis - en Dirkje Keseling en de kinderen van vooroverleden Anthony Keseling (Uit 2e huw. van Elis Keseling, overleden Amersfoort 02-02-1741, met Dirkje van Ommeren werden geboren: Hermen -, Anna -, Cornelis - en Dirkje Keseling, uit zijn 1e huw. met Dirkje Jans Romeijn werden geboren: Anthony -, Jan - en Willem Keseling

1773 In het Stadsresolutieboek werd in 1773 genoteerd "dat de molen Bunschoten buiten de Utrechtse Poort was aangekocht door C. de Kruyff, maar zou worden afgebroken. De Kruyff had zich daartoe laten uitkopen door de molenaars buiten Bloemendalse en Slijkpoorten, nadat de Stad had goedgevonden, dat daar niet opnieuw een molen zou worden gebouwd." En dit gebeurde later dan ook niet.

Bron:
De molens van Amersfoort, artikel door J.D.H. van der Neut in Molenboek Provincie Utrecht 1972. Met dank aan H. van der Kaay.

De locatie is gebaseerd op het archief van J.D.H. van der Neut, gedeponeerd bij DHM.