Molen Volmolen op het Zuider blokhuis, Edam

Edam, Noord-Holland

Edam
op het Zuider blokhuis
Edam-Volendam, Noord-Holland
De Zeevang

geschiedenis
In 1612 diende burgemeester Pieter Dircksz, die lakenkoper was, een verzoek in tot de stichting van deze eerste volmolen:
"Het versoeuck vande burgermeester Pieter Dirckxz laeckencoper om een wintmeullen te mogen setten (om te ruwen) op het Zuijder blockhuijs, dat oock hetselve bequamelijck soude werden gehoocht ende behoorlick affgeschut tot stadts costen. In communicatie ende deliberatie van vroetschappen gelijt sijnde, is nae voorgaende communicatie bij de meeste stemmen geresolveert, dat men den den burgermeester voornt. die plaetsse sullen gunnen ende accorderen, mits dat hij deselve tot sijne costen sal hogen ende beschutten, met advijs van burgermeesteren ende op sijne perijckel."

Het bewijs dat de molen ook daadwerkelijk bij de Gevangenpoort op het bolwerk werd gebouwd, werd geleverd bij de aangekondigde verkoop van een huis "staende bij burgemr. Pieter Dircksz vuelmuelen bij de Vangenpoort".

Hoewel dat verder niet staat opgetekend, moet deze molen zijn verdwenen en in 1632 buiten de stad aan de Purmer ringsloot (Axwijk) zijn herbouwd.

Bron: Molens van Edam door drs. D.M. Bunskoeke, 1999. Uitgave Vereniging Oud Edam.