Molen Moutmolen van Jan Hendrik Knijff, Leerdam

Leerdam, Utrecht

Leerdam
Vijfheerenlanden, Utrecht
Vijfheerenlanden
Leerdam B (2) 768 Jan Hendrik Knijff Jzn., grutter

geschiedenis
Mr. C.F.A. Knijff zou de brouwerij (De drie Halen) in 1791 aan zijn zoon Jan Hendrik hebben geschonken. Hoe dan ook, op 11 augustus 1804 transporteerde deze laatste de brouwerij aan Jillis van Meeteren voor ƒ 5000. Deze Jillis van Meeteren komt in het patentregister voor van 1807 tot 1811 als bierbrouwer, toen nog de enige in Leerdam! Verder blijkt uit de registers van de burgerlijke stand, dat hij in 1814, 1817 en 1821 bierbrouwer was. Volgens het bevolkingsregister van 1827 was hij geboren in Tricht en kwam hij naar Leerdam uit Herwijnen, welk jaar overeenstemt met het jaar, waarin hij de brouwerij kocht.
In 1827 deed Abram de Wit aan hem zijn huis en erf over westelijk van de brouwerij. Hij richtte dit huis in tot mouterij en paardenstal. Mogelijk was dit pand in 1838 de moutwijnstokerij "De Vijfhoek" gevestigd.

Tekst: Hist. Ver. Leerdam.