Molen Papiermolen, Boskoop

Boskoop, Zuid-Holland

Papiermolen
papiermolen

Boskoop
Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland

geschiedenis
Boskoop heeft één papiermolen gehad, lang voordat er in Noord-Waddinxveen papier werd gemaakt en slechts enkele jaren na de oprichting van de eerste papiermolen in Zuid-Waddinxveen. De geschiedenis van het Boskoopse bedrijf is slechts zeer fragmentarisch bekend.

In het protocol van de Waddinxveense notaris J. Hagelaar ligt een los blad, tweezijdig beschreven in een zeer slordig handschrift: een restant van de klad-minuten, gedateerd 5 januari 1674. De notaris verklaart dat hij op verzoek van Gijsbert Pr. Maartensz. naar het huis is gegaan van Claas Cornelisz., bakker aan de Achterlaan te Boskoop, en deze aanzegde: 'dat hij alsnoch was aff gaande soodanige coop van de helft van een papier molen staande in de ambachte van Boschkoop als op den le deser maant Januarij lestleden ten huyse van de voors. Claas Cornelisz. in sijn dronckenschap bij hem jegens denselven Claas Cornelsz. cum socys soude mogen sijn geschied, gelijck hij op den 2 dito alreede hadde afgegaan'.
De bakker gaf hierop ten antwoord: Ick segh d'coop aan. Op de achterzijde van het blad verklaart de notaris ten verzoeke van Claas Cornelisz. Damwijck, bakker te Boskoop, dat hij heden 5 januari 1674, Gijsbert Pr. Maartensz. heeft horen zeggen 'dat hij ende sijnen swager de papiermolen in Boscoop staanden den requirant ende de voors. Gijsbert Pr. Maartensz. met de verdere erffgenamen van Claas Corn. Damwijck ende Marritgen Jans zal...aanbestorven, hadde waardig geacht ter somme van drie duysent guldens.'

De korte zin van dit verhaal is dus, dat bakker Claas Cornelisz. Damwijck, met nog andere erfgenamen, een papiermolen ter waarde van fl.3000 hebben geërfd van hun ouders en schoonouders.
De notaris noemt de erflater ook Claas Corn. Damwijck, maar dat zal wel een verschrijving zijn voor Cornelis Claasz. Damwijck. Op nieuwjaarsdag heeft Gijsbert in dronkenschap de hem ontbrekende helft van zijn zwager gekocht, maar de volgende dag wilde hij weer van die koop af. Zijn zwager hield hem echter aan zijn woord en 'zegde de koop aan'. Hoe dit is afgelopen is niet bekend, want uitgezonderd de notariële protocollen en de doopboeken, dateren alle Boskoopse archivalia van na circa 1750.
De molen wordt niet genoemd in het redres der verponding van 1630 en van 1731.

In het verpondingsregister dat in 1731 begint, wordt de Wed. Jacob Dircksz. Verruyt vermeld, die over de papiermolen 1-0-0 moest betalen. Deze vermelding zal een paar jaar achter de feiten aangelopen hebben, want de molen werd reeds in 1729 afgebroken en in Waddixveen weer opgebouwd als De Herder.

Bron: Papiermolens van Zuid-Holland, Voorn. Met dank aan H. van der Kaay.

De molen is reeds in 1729 afgebroken, vermoedelijk is hij herrezen als De Herder in Waddinxveen.