Molen Bastion Vught / Bolwerk Sint-Albert, 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

's-Hertogenbosch
Op het bolwerk St. Albert (Bastion Vught)
Meierij van 's-Hertogenbosch

verwoest door oorlogshandelingen
geschiedenis
In 1627 werd aan de Zusters van Orthen vergunning verleend om hun windmolen van "binnen den convente", de toenmalige standplaats aan de Hinthamerstraat/Zusters van Orthenpoort, te verplaatsen naar het bolwerk van Sint Albert (Bastion Vught).
Door de grote gebouwen van het klooster ving de molen op zijn eerdere standplaats te weinig wind. (Inventarisnummer 5585).

Bij het beleg door Frederik Hendrik in 1629 was de molen van de Zusters van Orthen zo zwaar beschadigd dat deze gesloopt werd. De nog bruikbare balken zijn gebruikt voor het herstel van andere gebouwen die bij het beleg schade hadden opgelopen. (Het is dus niet uitgesloten dat hier of daar nog een stukje van die molen in een Bosch’ pand aanwezig is). Omdat de geestelijke goederen geconfisqueerd werden, waren de Zusters niet meer in staat hun molen opnieuw op te bouwen.

Korte tijd later werd op deze plaats een nieuwe molen opgericht. (Inventarisnummer 2818)

Nico Jurgens, 24 juli 2007.