Molen bij de Judasbrug, 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

's-Hertogenbosch
nabij de Judastoren, bij de Grote Hekel
Meierij van 's-Hertogenbosch

of later
geschiedenis
De molen staat aangegeven op de kaart van Blaeu uit 1649. Verder zijn er bijna geen gegevens over deze molen bekend, vermoedelijk ligt de eventuele fundering onder het plaveisel van de Hekellaan.

In 1650 was Hendrick van Casteren de eigenaar van een molen op deze plaats, vermoedelijk was de molen dus overgeplaatst vanaf de Kasterenswal. Deze molen was sedert 1650 buiten gebruik vanwege de terugloop van de bevolking, waardoor de gezamenlijke molens teveel maalcapaciteit hadden. In 1670 was de molen bouwvallig geworden en werd afgebroken.

In 1673 bouwde Van Casteren weer een molen aan de Kasterenswal. Omdat de oude molen in slechte staat was betreft het hier mogelijk geen verplaatsing maar sloop en nieuwbouw.

Bron: Molenwandeling over de stadswal, artikelenreeks door Nico Jurgens, 1997. Verzameling H. van der Kaay.