Molen Korenmolen Rietveld, Nieuwerbrug

Nieuwerbrug, Zuid-Holland

Nieuwerbrug
kad. perceel Gem. Rietveld sectie A nr. 282
Bodegraven-Reeuwijk, Zuid-Holland
Rietveld en De Bree

geschiedenis

De korenmolenaar Arie van Rhijn uit Veldhuizen diende op 11 december 1848 het verzoek in om een korenmolen te mogen plaatsen in De Bree, op een stuk land van een ruime ha dat hij daartoe had gekocht. Tijdens een hoorzitting op 15 januari 1849 bleken belanghebbenden geen bezwaar tegen de molen te hebben, zodat het gemeentebestuur de Minister van Financiën positief adviseerde. De toestemming werd op 6 februari 1849 afgegeven, en de molen moest er binnen een jaar staan.

Dat lukte niet, zodat de gemeente de vergunning introk en die opnieuw afgaf aan de 25-jarige Johannes Christianus van Lom uit Vianen. Aangezien het perceel het niet toeliet de molen op de vereiste minimumafstand van 50 m van de weg te plaatsen, kreeg hij ontheffing en mocht het 43 m worden. Waarschijnlijk was de molen in juli 1851 klaar, in augustus trok Van Lom er met zijn vrouw in.

De molen bleek voor de molenaar bepaald geen vetpot op te leveren. Op 1 maart 1853 werd Van Lom opgevolgd door Pieter Groen uit Utrecht, die in mei 1854 alweer als molenaarsknecht vertrok naar De Windhond in Woerden (Tenbruggencatenummer 00042).

Diverse molenaars kwamen en gingen, in 1858 kocht Cornelis Klomp uit Veenendaal de molen. Na nog twee molenaars kwam Klomps broer Wessel in 1863 op de molen.

Doch reeds op 3 maart 1865 brandde de molen af en resteerde er niets dan een stenen muur en het ijzerwerk. De overblijfselen werden met het land in 1866 gekocht door warmoezenier Huijbert Koning uit Barwoutswaarder, een jaar later stonden er 10 huisjes. De nog bestaande buurtschap heet tot op de dag van vandaag De Gloeiende Spijker, mogelijk vernoemd naar het van veraf zichtbare gloeiende wiekenstelsel in de nacht van de brand.

04-03-1865: Utrechtsch provinciaal en stedelijk dagblad : algemeen advertentie-blad

Gister middag omstreeks vijf uur is de korenmolen, toebehoorende aan den heer Klomp te Nieuwerbrug bij Woerden een prooi der vlammen geworden, met de zich daarin bevindende vijftig mud ry'st; eerst te middernacht was men den brand meester.

03-03-1865: " Brand molen "De Hoop"

Op 3 maart 1865 brandde de steenen korenmolen "De Hoop" van molenaar Wessel Klomp, in eigendom van Jan Klomp, tot de grond toe af. Jan had de molen gekocht voor f. 7.000,00 Wat resteerde was een "Gloeiende Spijker". De onderzoeken naar de oorzaak van de brand leverden niet het gewenste resultaat; deze bleef onbekend.

Bronnen:
- "Op zoek naar een korenmolen in De Bree" door W.R.C. Alkemade, in "Heemtijdinghen", orgaan van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, 1986-4.
- "Molens in het Stichts-Hollands grensgebied" door E. Stoop, in "Heemtijdinghen" september 1991. Molen nr. 0310. Beide met dank aan H. van der Kaay.