Molen De Blauwselmolen, Weesp

Weesp, Noord-Holland

blauwselmolen

Weesp
Grobbe, nu Nieuwstraat, tegenover de kerk
Vechtstreek

geschiedenis
Op 22 maart 1643 werd in Amsterdam een verkoopakte getekend voor een blauwselmolen in Weesp. De molen werd voor 1/3 verkocht door Louis Luce en Jan Braems. Koper was Thomas Braems die 5000 gulden betaalde. Thomas bezat een blauwselmolen in Egmond aan den Hoef die hij op dezelfde dag voor 2/3 verkocht aan de andere 2 heren.

De molen stond op de Grobbe, nu de Nieuwstraat. In 1699 kocht Henricus van Ameland, schepen van Weespercarspel, 1/4 van de molen.

In 1785 werd de erfenis verdeeld van mevrouw Brinkman-Wolters. In de boedel drie woningen onder één dak aan de Grobbe, tegenover de kerk, het geheel vanouds 'genaamt de blaauwselmoolen'. De woningen werden datzelfde jaar verkocht voor 785 gulden en 10 stuivers.

Bron: "Weesper Molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk", Geeske S. Koeman-Poel, 1982.

Oprechte Haerlemsche courant, 3 april 1717

Uytérhand te koop een blaeusel-Molen met het geene daer toe behoort, Huysinge en Erven, staende en gelegen binnen de Stad Weesp op de Grobbe recht over de Kerck; noch als voren een vermakelijcke Thuyn met een Pack-Huys daer achter, lang over de 100 en breed 24 voeten, zijnde tot veel dingen bequaem, mede gelegen binnen Weesp op de Nieuwe-Gracht; noch als voren te huur of te koop een vermakelijcke playsier Plaets, van ouds genaemt de Was-Bleeck, leggende aen 't Smal-Weesp aen de Treck-zijde tusschen Weesp en de Geym-Brug, met szijn Huysinge, Bepoting en Beplantinge, Moes-Thuyn, Aspergie-Beddens, &c.; t'samen groot omtrent 1 Morgen, gelijck by de Gegadinge sal kunnen gesien werden: Ymand nader onderrichting begeerende, adresseere sig in de voorn. Blaeusel-Molen tot Weesp, of aen Hermanus Blom en Cornelis de Roos, Makelaers tot Amsterdam.

trivia
Op basis van bovenstaande plaatsbeschrijving zijn de coördinaten van de molen bij benadering geschat.