Molen De Stinkerd, Weesp

Weesp, Noord-Holland

Weesp
zuideinde Hoogstraat, op de Sinte Laurenspoort
Vechtstreek

ronde ondertoren

geschiedenis
De vroedschap heeft bij resolutie van 11 januari 1636 aan Pieter Block, koopman uit Amsterdam, toestemming verleend een volmolen te plaatsen op de toren van de de Sinte Laurens of Clincettepoort. Het bijbehorend buijshuijs en sluisje in de Langebrug waren inbegrepen. De toestemming was voor 2 jaar, later eventueel voor nog 18 jaar. De kosten van reparaties aan de binnenzijde van de poortgebouwen waren voor Block, de kosten voor reparaties aan de buitenzijde voor de stad.

Verder moest Block er zorg voor dragen dat het water in de stadsgrachten niet vervuild raakte door zijn afvalwater en bij laag water moest hij altijd schoon water door het sluisje naar binnen laten.

Uit een akte van 1657 blijkt dat de molen er toen nog stond.

Bron: "Weesper Molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk", Geeske S. Koeman-Poel, 1982.

In 1665 zat de molen niet bij de industriemolens die in dat jaar windrechten verkregen. Bij de fortificatie van Weesp tussen 1650 en 1665 is de hele poort verdwenen, inclusief de molen. Of 'De Stinkerd' ook in aktes deze naam droeg is niet duidelijk.