Molen Runmolen, Weesp

Weesp, Noord-Holland

runmolen

Weesp
buiten de Muiderpoort nabij Nesland
Vechtstreek

geschiedenis
Een akte van transport uit 1617 maakt de eerste melding van deze runmolen die buiten de Muiderpoort bij het nescamghen (Nesland?) en de Vechtdijk stond. De kinderen Gerritsz. verkocht de molen aan Jan Meijnertsz. Een stuk van de Vechtdijk was inbegrepen bij de koop.

In 1627 werd de molen openbaar geveild en gekocht voor 3850 gulden door Anthonijs Jansz., de zoon van Jan Meijnertsz.

In 1641 werd de molen uit naam van Lijsbeth Elberts verkocht door haar man en zaakwaarnemer Claes Dircksz. Smit.

In 1662 kochten Gijsbert Joosten en Volckert Pauwelssen de molen voor 3325 gulden.

Op 18 november 1665 werd voor de erfpachtsom van 4 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een runmolen te Weesp buiten de Muiderpoort verstrekt aan Gijsbert Joosten en Volckert Pauwelssen.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).
Dit betrof een ambtelijke inhaalslag. In hetzelfde jaar werden windbrieven verstrekt aan nog 6 andere bestaande windmolens in Weesp.

In 1675 kocht Joosten de helft van Pauwelssen. Hij moest blijven voldoen aan het recht van overpad voor vee naar het Nescampghen, een stuk weiland nabij de molen.

Hierna zijn geen vermeldingen van de molen meer bekend.

Bron: "Weesper Molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk", Geeske S. Koeman-Poel, 1982.

Op een kaart van het plan van fortificatie van Weesp uit 1726 is net ten noordoosten van 'Molen De Bok thans De Hoop' een ronde plaats aan de Vechtdijk te zien waar eerder een molen kan hebben gestaan. Op basis van de beschrijving van de molen kan geconcludeerd worden dat hij aan de Vechtdijk ten noorden van de Muiderpoort stond met recht van overpad naar het Nesland. De ronde plaats op de kaart is dan ook als waarschijnlijke voormalige standplaats voor deze runmolen aangenomen.