Molen Korenmolen van Driesum, Driesum/ Driezum

Driesum/ Driezum, Fryslân

Korenmolen van Driesum

Driesum/ Driezum
Fries voorkeurspelling
Dantumadiel, Fryslân

geschiedenis

Volgens geschiedschrijver Pier Winsemius (1586-1644), die in 1616 werd benoemd tot historieschrijver van Friesland en de geschiedenis van deze provincie tot 1622 schreef, had Driesum een "heerlijcke windtmeulen". Aan het eind van de 18e eeuw bestond deze molen nog blijkens de "Tegenwoordige Staat van Friesland" (1785-1788). Het was een korenmolen.

De plaats waar de molen stond leren ons het floreenkohier van 1708 en kadastrale gegevens uit 1850: de molen stond westelijk van de boerderij H.G. van der Veenstraat 22.
Kadaster nr. 52 had het "meulenpad" ten zuiden (gem. Akkerwoude A 252), nr. 64 had "de meulen" ten zuiden (A 248, 248a), nr. 96 had "de meulen" ten oosten en het "meulenpad" ten noorden (A 253). Volgens de kadastrale kaart was A 245, 246 en 247 het molenerf of -heem.

Bron: Een molen te Driesum, art. door G.J. Minnema in De Utskoat nr. 53, maart 1989.

trivia

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de Schotanus-kaart van 1718. Op de kadasterkaart 1811-1832 komt de molen niet meer voor.