Molen Rosmolen bij De Koornbloem, Goes

Goes, Zeeland

aan de Paardenstraat
Goes, Zeeland
Zuid-Beveland
Goes D (1) 943 Francois Jan van Schavenbeke, koornmolenaar

geschiedenis
De rosmolen werd in 1809 gebouwd naast de in 1801 gebouwde molen De Koornbloem omdat in dat jaar de getijdemolen buiten bedrijf was gesteld.

Bron: Nederlandse Molendatabase.

De roskorenmolen in Goes is gebouwd om bij windstilte graan te kunnen malen en de bakkers van meel te voorzien. De eigenaar van de molen de Koornbloem, Pieter Remijn heeft in 1809 van het stadsbestuur van Goes toestemming gekregen om een rosmolen te bouwen ‘binnen en aan het gebouw van zijn windmolen’ .

Het gebouw van de roskorenmolen is aangegeven op een aquarel van Braam in 1840 . Het is een vierkant stenen gebouw van ca. 9 bij 9 m, met een pannendak. De ruimte op de zolder is vrijwel zeker gebruikt om de de maalstoel te plaatsen. De koningsas met het grote spoorwiel wordt op de begane grond door vermoedelijk 2 paarden aangedreven. Tussen het gebouw en de molen is een gang, mogelijk een toegang naar de paardenstal binnen het gebouw van de rosmolen. Over de inrichting van de rosmolen zijn geen gegevens bewaard gebleven.

De werking van de rosmolen viel tegen; er waren volgens opgave van de molenaar, Adriaan Remijn, 20 paarden nodig die telkens afgelost moesten worden. Per dag konden niet meer dan 30 zakken graan of ca. 1800 kg graan worden gemalen. Dit was onvoldoende voor de dagelijkse behoefte van de bakkers in Goes.

Het gebouw van de rosmolen is in 1887 gesloopt en hiervoor in de plaats is een woonhuis gebouwd met berging en paardenstal. Tussen dit woonhuis en de molen was eveneens een gang. In 1939 is dit woonhuis met berging en paardenstal weer vervangen door het huidige woonhuis met berging. Het enige wat nog herinnert aan de rosmolen is de de naam Paardeweg

Informatie van Jasper Boonman, 29 oktober 2018