Molen Kletster Rogmolen, Opeinde/ De Pein

Opeinde/ De Pein, Fryslân

Kletster Rogmolen

Opeinde/ De Pein
aan de Kletten
Smallingerland, Fryslân

geschiedenis

De zgn. Kletster molen onder Opeinde staat al in 1664 aangegeven op een kaart en zou van voor 1600 kunnen dateren.
Dick Bunskoeke, 13 april 2013.

De molen staat ook aangegeven op de Schotanus-kaart van 1718.

31 maart 1735,

Gedept, approbeeren het accoord met Girbe Sytses over afstand van den molen in de Kletten.

Stads- en dorpskroniek van Friesland I (1700-1800)
door Dr. G.A. Wumkes,
W.A. Eisma Cz., Leeuwarden, 1930

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de Schotanus-kaart.

"Een aardig bewijs voor het bestaan van den standermolen in Friesland in 1457 vonden wij in het werk van G.H. van Borssum Waalkes, getiteld "Friesche Klokee-Opschriften" (De Vrije Fries, 16e Deel (1886 pag. 176 en 177)), waarin een beschrijving voorkomt van een klok te Noorder-Dragten, welke in 1879 is geamoveerd. Zij was gedateerd 1457 en vertoonde o.a. de afbeelding van een molen, waarin wij duidelijk een standermolen herkennen, en de letter V, doelende op den patroon Victor der molenaars."
Citaat uit: Iets over standermolens, art. door H. Martin en G.J. Veenstra in Het huis, oud & nieuw; Maandelijksch prentenboek gewijd aan huis-inrichting, bouw en sierkunst jrg. 15, 1917 [volgno 2], Koninklijke Bibliotheek.

Dit plaatje werd destijds ook al in molenpublicaties afgebeeld. De molen op de klok hoeft echter niet naar een plaatselijke molen te verwijzen (maar b.v. naar de klokkengieter, opdrachtgever, etc.). Klokken waren duur en werden daarom vaak ook hergebruikt, dus misschien is het zelfs oorspronkelijk geen Drachtster klok ....