Molen Korenmolen van Wommels, Wommels

Wommels, Fryslân

Korenmolen van Wommels
korenmolen, roggemolen

Wommels
bewesten de Bolswardervaart, aan de Molewal

geschiedenis
De Staten van Friesland besloten in 1639 dat de molen van Wommels moest worden weggesaneerd, toen de belasting op het gemaal werd doorgelicht. Toch stond in 1664 dezelfde “wind-meulen” nog steeds in het dorp.

De molen staat niet op de Schotanus-kaart van 1664. De molen staat wel aangegeven op de Schotanus-kaart van 1718. Er staat niet bij dat het een korenmolen betreft, maar gezien het ontbreken van waterlopen zal het geen poldermolen zijn.

In 1705 verkochten molenaar Abel Douwes en zijn vrouw Trijn Benedix de rogmolen aan molenaar Hendrik Beerns en vrouw Wytske Wytses uit Sexbierum voor 1237 Car.gl. Op de kaart van 1718 staat deze aangegeven aan de westkant van de Bolswarder Trekvaart.

In 1749 was Melle Mellesz hier molenaar en hij had het niet breed (“soober mulder”). Later werden Jan Sents en vrouw eigenaars, want zij hadden de molen met het huis te koop staan in 1772. Er werd 1822 gulden en 7 stuiver op geboden. In 1788 boden Melle Bennes en zijn vrouw de rog- en weitmolen, huis, schip en schiphuis te koop aan. Op een afbeelding van kort daarop staat de molen afgebeeld als standerdmolen.
De weduwe van molenaar Enne Baukes, Grietje Johannes, verkocht de rogmolen met het bijbehorende huis in 1798. In 1770 waren zij getrouwd in Wommels en haar man was kort tevoren overleden.
Daarna moet de molen zijn verdwenen.

Bronnen:
- Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.
- Tekst van Dick Bunskoeke, 22 juli 2012.

26 okt. 1772

Verkoop van een rog- en weitmolen met huizinge aan den trekweg te Wommels bij Jan Sents als eigenaar in gebruik.

Stads- en Dorpskroniek van Friesland I (1700-1800)
door Dr. G.A. Wumkes