Molen Het Hert (1e voorganger), Putten

Putten, Gelderland

Halvinkhuizerweg 3
Putten, Gelderland
Putten C (4) 572 Hendrik van de Pol, winkelier

De molen is in 1828 gekocht door bakker Hendrik van de Poll.

in familiebezit gekomen door bakker Hendrik van de Poll (1760-1847). De molen is bestemd voor zijn zoon Hendrik (04-07-1809 - †1855). Teunis Drost, de toenmalige pachter, moest toen uitzien naar een andere molen, en besloot er zelf één te laten bouwen.(dbnr 849, molen de Vier Winden)

De koopakte van de in 1890 afgebrande koornmolen “het Hert” stamt uit 1863.
Mijn betovergrootvader Hendrik van de Poll Evertzoon kocht 24 februari 1863 de molen van zijn grootmoeder Janna Evertse Leijenhorst weduwe van bakker Hendrik van de Poll.
In een 1999 uitgegeven boekje door De Courier te Putten lees dhr G. Huisman (schoonvader van mijn neef H. van de Poll) staat vermeld, dat in de Franse tijd een toenmalige molen mogelijk is vervangen door een stellingmolen.
ISBN 90-69 23-000.0

De molen brandde na blikseminslag in 1890 af. Tijdens de hete droge zomer 's nachts op 3 augustus om 01.00 uur in brand geraakt en afgebrand.

informatie oa van:
H. van der Poll, 15 feb.2005