Molen Ruige Molen / Saender Molen, Spijkerboor

Spijkerboor, Noord-Holland

Wormerland, Noord-Holland
Starmeer, gem. Graft-De Rijp
Starnmeer

De Zuidooster ondermolen van de Starnmeer

Vanwege de diepte van de Starnmeer kon deze molen niet direct op de Knollendammervaart uitmalen. Hij zal dus toegemalen hebben op de iets noordelijker gelegen Noordooster tweegang.
NB Dat deze veronderstelling correct is, blijkt duidelijk uit de kadasterkaart 1811-1832. Daarop is de molen zelf weliswaar verdwenen, maar loopt de tussenboezem nog steeds door naar zijn oude plek. Op het Verzamelplan uit 1817 staat de molen nog wel ingetekend.

De molen werd later omgebouwd van poldermolen naar hennepklopper

M. Hooijberg/ M. Jongens, 22 april 2007.

De poldermolen werd op enig moment na de droogmaking omgebouwd tot hennepklopper, en was tot 1827 als zodanig werkzaam.
Bron: "Hennepnijverheid in de Oostwoude", art. door Cor Booy in "Een nieuwe Chronyke" apr. 1996, blz. 42. Oudheidkundige Vereniging Graft-De Rijp en Werkgroep Schermerhorn.

De Starnmeer

Klik door naar de Wester bovenmolen (Tenbruggencatenummer 00309 b).

Thans gemeente Graft-De Rijp, v/h gemeente Jisp

De Zuidooster ondermolen van de Starnmeer, wipmolen, te Starnmeer ten zuiden van het Noord-Hollands kanaal, bij de Knollendammer Vaart, aan de Middeltocht.