Molen (ros-oliemolen), Hattem

Hattem, Gelderland

aan de Geldersedijk vlak buiten de Dijkpoort
Hattem, Gelderland

>
Leydse Courant, 18 juli 1798
"Men is voornemens op Donderdag den 26 July 1798, in het Logement den BLauwe Engel, binnen Hattem, publiek te doen inzetten, en drie weeken daar aanvolgende, zynde den 26 Augustus, finaal te verkoopen eene voor vyf jaaren geheel nieuw gezette Paarden OLYMOLEN, zynde een dubbel Werk, en van eene ongemeene Constructie, als wordende het geheele Werk door middel van een Paard, welke in een rad loopt, gedreven, en waar op geduurende een geheel Jaar genoegzaam zoo veel Zaad als op een ordinaire Wind Oly Molen kan worden geslagen, met deszelfs Oly Bakken, Koeken Hokken, Paarden Stallen, confiderable Zaad- en Hooy Zolders, Wooning voor de Meester Knegt en Turfschuur, alles
in een Gebouw, met een Tuyn agter hetzelve, staande en geleegen even buiten de stad Hattem"

Staatkundig Dagblad van het Dept. van den Boven-IJssel, 7 maart 1812:
"Een Olij-molen, door Paarden wordende gedreven, gelegen bij de Stad Hattem, zeer geschikt voor een afbraak, als zijnde gebouwd van eene zeer groote partij van allerbeste Noordsche balken, deelen en andere houtwaren, de welke gemakkelijk kunnen getransporteerd worden, als zijnde gelegen digt aan de Rivier den IJssel."

De oliemolen verdween tussen 1811 en 1830.
Michiel van der Leeuw, 6 okt. 2004.

Van deze molen was o.a. Daendels één van de partners. De molen ging teniet toen de heren hun paarden niet meer op de gemeenschappelijke weide mochten laten grazen.
Gerrit Kouwenhoven, 8 okt. 2004.