Molen Wirdumer korenmolen, Wirdum/ Wurdum

Wirdum/ Wurdum, Fryslân

Leeuwarden, Fryslân
Wijtgaard

1515 verwoest, later herbouwd
Uit 1399 is een vermelding van de molen bekend.

De standerdmolen onder Wijtgaard wordt vermeld in de geschiedenis van de onderwerping van de Friezen door de hertog van Saksen. Op 10 juni 1498 stuitten van de slag bij Saaksum terugkerende Leeuwarder troepen bij de Wirdumer molen op een vergadering van de Wirdumers. Het volgende gevecht wonnen de Leeuwarders, en zij staken vijf huizen bij de molen in brand.

In 1515 werd de molen verwoest tijdens gevechten van de Leeuwarders met Juw Juwsma uit Wirdum. Hij werd later herbouwd, want in 1580 werd hij vermeld in het "Oostergoo-Register van de Geestelijke Opkomsten".

In 1639 stond de molen op de lijst van onrendabele molens, maar in 1718 stond hij er nog steeds. Hij is ten onrechte niet aangegeven op de Schotanus-kaart van 1664, op de versie van 1718 staat hij wel.

Voor 1750 is hij uiteindelijk defintief verdwenen.

Bronnen:
- Een molenkroniekje van Friesland, ca. 1500-1600, artikel door D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 24, dec. 1981.
- De Utskoat nr. 91, artikel door DMB. Verzameling H. van der Kaay.
- Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.
MHO

NB De aangegeven locatie is een schatting naar het kaartje in indergenoemd artikel.