Molen van Hantum(huizen), Hantum

Hantum, Fryslân

Hantum
Noardeast-Fryslân, Fryslân
Dongeradeel

afgebroken ?
geschiedenis
De molen in Hantumhuizen staat vermeld in het "Oostergoo-Register van de Geestelijke Opkomsten" uit 1580. Hij staat aangegeven op de kaart van Oostergo in de atlas "De Vyerighe Colom" van Jacob Colom op 't Water uit ca. 1635.

In de lijst van niet rendabele en af te breken molens, gemaakt in opdracht van de Staten van Friesland in 1639 wordt in Hantum een windmolen genoemd.

De kaarten van Schotanus en Eekhoff geven te Hantum geen molen aan, het besluit is kennelijk uitgevoerd.

Bronnen:
- Een molenkroniekje van Friesland, ca. 1500-1600, artikel door D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 24, dec. 1981.
- Noordelijk Oostergo, De Dongeradelen, in de serie Monumenten van Geschiedenis en Kunst, door Herma M. van den Berg, 's-Gravenhage 1983; p. 49-50.
- De koren- en pelmolen De Rooseboom bij Hantum, art. door Warner B. Banga in De Utskoat nr. 130, juni 2008.