Molen Korenmolen van Oosterwierum, Easterwierrum/ Oosterwierum

Easterwierrum/ Oosterwierum, Fryslân

Korenmolen van Oosterwierum
Molen 07793 Korenmolen van Oosterwierum (Easterwierrum/ Oosterwierum)
Atlas van Schotanus (1718), kaartfragment gem. Baarderadeel.

Easterwierrum/ Oosterwierum

geschiedenis
Reeds in 1537 had Oosterwierum een graanmolen. Op de kaart in het boek Chronique ofte Historische geschiedenisse v. Vrieslant uit 1622 staat de molen ook aangegeven.

De korenmolen van Oosterwierum staat op de lijst uit 1639 van molens die in opdracht van de provincie moesten verdwijnen omdat ze minder dan ƒ 300 per half jaar aan belasting opgebrachten. Op de Schotanuskaart van 1664 staat hij echter nog steeds aangegeven.

De proclamatieboeken van Baarderadeel vermelden dat op 4 juni 1673 de meester bakker en molenaar van Oosterwierum, Cornelis Gerlofs, trouwde met Bauckien Hansen uit Winsum. op 12 januari 1685 kochten Gerben Hayes en zijn vrouw de bakkerij met molen en toebehoren voor 1080 goudgulden. In of kort voor 1712 nam Hinne Jeltes de molen over.

Op de Schotanusatlas van 1718 staat de molen nog steeds aangegeven. In 1748 verkocht Jelte Hinnes, meester bakker en koopman te Oosterwierum, de molen met toebehoren maar zonder bakkerij door aan Rienk Eedes en Uilkjen Hendrix voor 2500 Carolusgulden. Gezien de prijs zal de molen daarvoor zijn herbouwd of uitgebreid met pelstenen.

In juni 1750 verkocht Rienk Eedes de molen weer voor 2500 Carolusgulden door aan Wijbrandus Jacobs en Ruurdje Hoytes, molenaarsechtpaar uit Makkum. Van april tot juli 1757 was de molen eigendom van Eeuwe Johannes en Aaltje Jans uit Grootegast, maar Jacobs nam hem toen voor dezelfde prijs van 1400 Carolusgulden weer terug.

Eveneens nog in 1757 nam de provincie Friesland voor 800 Carolusgulden de rogge- en weitstenen over, omdat de molen niet voldoende belasting opbracht. In 1763 wordt Jasper Tiepkes vermeld als eigenaar van het molenerf, "de rogmolen is nu afgebroken". Mogelijk zorgde de nieuwe korenmolen te Wieuwerd (Tenbruggencatenummer 07794) voor teveel concurrentie.

Pas een eeuw later kwam er een nieuwe korenmolen in Oosterwierum, De Goede Verwachting (Tenbruggencatenummer 03763 g).

Bronnen:
- Drie korenmolens in Baarderadeel, artikel door W. Nijlunsing in De Utskoat nr. 31. Met dank aan H. van der Kaay.
- Nogmaals de drie korenmolens in Baarderadeel, artikel door D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 32, dec. 1983.
- Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900, art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.
MHO

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de Schotanus-kaart.