Molen Grutmolen in de Oeverstraat, Arnhem

Arnhem, Gelderland

aan de Oeverstraat
Arnhem, Gelderland
Arnhem O (2) 1082a Willem Kannenbeek, grutter

Een koppel breek- en een koppel maalstenen

geschiedenis
Binnen de stad Arnhem hebben vier grutmolens gestaan. Alle molens werkten met een paard en hadden twee koppel stenen, waarschijnlijk een koppel maalstenen en een koppel breekstenen.

De grootste grutmolen, met ondermeer twee koppel maalstenen en een eest, stond aan de Oeverstraat, eigenaar was Stefanus Johannes Christoforus Arntz. Deze kocht de molen in 1828 van de erfgenamen van Willem van Karnebeek, 1832 behoorde de molen aan grutter Willem Karnenbeek.

In 1845 en 1850 trachtte Arntz de molen te verkopen, maar dat lukte niet. Pachter was Seth Nibbelink, zoon van de overleden molenaar aan de Bloemenbleek. Vanaf de straat kon men het geblindoekte paard in de rosmolen zien rondlopen.

Rond 1867 werden woonhuis en grutterij gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen en een pakhuis.

- mw. Scholten - Ballast, Vrienden van de Geldersche Molen.
- Arnhemse molens en hun geschiedenis, Dr. G.G. Janssen, 1999.