Molen van de Kosterijplaats, Oosterlittens/ Easterlittens

Oosterlittens/ Easterlittens, Fryslân

Leeuwarden, Fryslân
Baard C (1) 240 Kerk Oosterlittens

Spinnenkop

1913 buiten gebruik 1914 of eerder gesloopt
geschiedenis

De spinnenkop van de zogenaamde Kosterijplaats van de kerk van Oosterlittens werd in 1913 ... buiten gebruik gesteld en stond in 1914 als "gesloopt" te boek. De bijbehorende boerderij was al in 1831 afgebroken, waarna de landerijen los werden verhuurd.

Blijkbaar heeft er vroeger nog een tweede spinnenkop op deze landerijen gestaan, ongeveer ter plekke van de "a" op de kaart [coörd. 53.136750, 5.647394 MHO]. Deze is n.l. te zien op een tekening van Oosterlittens (P.I. Portier) uit 1756 en is misschien ook in 1831 afgebroken. In elk geval is hij nooit kadastraal genoteerd, wat wel het geval is met molen [inventrais]nummer 13: sectie C nr. 240 (1832).

Citaat met toestemming uit Watermolens in en om Oosterlittens, artikel door drs. D.M. Bunskoeke, in De Utskoat nr. 45. Met dank aan H. van der Kaay.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar het kaartje in genoemd artikel.