Molen Grutmolen van Cornelis Huijzers, Nieuwpoort

Nieuwpoort, Zuid-Holland

West-Binnenhaven
Molenlanden, Zuid-Holland
Alblasserwaard

Haarlemse Courant, 11 april 1775
C. VEUGE, Burgemeester der Steede Nieuwpoort, zal op Maandag, den eersten Mai, 1775, 's namiddags ten 2 uuren, binnen de voorn. Steede, ten huize en Herberge van Jan Otterspeer,
publicq ten overstaan van Schout en Scheepenen der voorn. Steede, doen veilen en verkoopen: Zyne door hem in den Jaare 1767 nieuw opgeregte, hegtesterke extra Neeringryke, en alom bekende GRUTTERY, woonhuis, Schuur en Erve, staande binnen de Steede Nieuwpoort, zynde voorzien van alles wat tot een compleete Wooning en Gruttery behoort, voor een ieder dagelyks te zien.

Oprechte Haarlemse courant, 19 november 1796
Door toeval te Huur, om ten eersten te kunnen worden aanvaard: Een Huis en GRUTTERY, in 't best der Stede Nieuwpoort by Schoonhoven; te bevraagen by B. van der Horst, tegen over dezelve.

Dagblad van Zuidholland en 's Gravenhage, 07-10-1880
NIEUWPOORT, 3 Oct. Zaturdag-middag bragt het zoontje van den grutter, ongeveer 13 jaar oud, het paard naar de weide. Het dier schijnt den knaap een geduchten slag te hebben toegebragt; althans kort daarna vond men hem bewusteloos in de weide liggen, aan het hoofd vreesselijk gewond. Niettegenstaande dadelijk geneeskundige hulp werd ingeroepen, was het kind heden nog met tot bewustzijn gekomen.

Oprechte Haarlemse Courant, 7 augustus 1806:
"HUIBERTUS KUIPERT en PIETER van der STOK, in qualiteit als bij Schout en Schepenen der Stede Nieuwpoort aangestelde Curators in den gerepudieerden Boedel van wijlen MARIA HUYZERS, Wed. Cornelis Huijzers, zijn van meeninge, ten overstaan van, Schout en Schepenen van Nieuwpoort voornoemt, in de Herberg de Ruijter aldaar, op Vrijdag, den 15 Augustus, 1806, des namiddags ten 4 uren, publiek te doen veilen en bij afslag te verkooopen: Een wel ter Neering staande GRUTTERIJ, bestaande in een hegt, sterk en weldoortimmerd Huis, Erve, Hooi- en Wagenschuur, met een zeer ruime Paarden-Stallinge, mitsgaders al het geene tot eene compleete Grutterij behoord, staande en gelegen in gemelde Stede; breeder bij geaffigeerde Biljetten omschreeven, en kunnende door de Gegadigden dagelijks worden bezigtigd, en nader informatien bekomen bij de Curators voornt."

Oprechte Haarlemse Courant, 18 februari 1808:
"Op HEDEN, den 18 Februarij, 1808, des namiddags ten 3 uren, zal in de Herberg de Ruijter te Nieuwpoort, publiek geveild en ten zelve dagen finaal verkogt worden: De van ouds en nog zeer vermaarde neringrijke en florisante GRUTTERIJ, met deszelfs vaste en losse Gereedschappen, waarin de Affaire met succes is, en nog word geëxerceerd, Woonhuis, ruime Paardestal en Hooischuur, mitsgaders Erve en Tuin daar annex, staande en gelegen binnen de Stede Nieuwpoort; nadere informatie te bekomen bij den Eigenaar Nicolaas Perk, ofte ter Secretarij van gemelde Stede."

Opregte Haarlemsche Courant, 15 maart 1847:
"OPENBARE VERKOOPING, ten overstaan van den te Streefkerk gevestigden Notaris ELIZA VONCK , van eene in volle werking zijnde GRUTTERIJ, met al hetgene daartoe is behoorende, zoo goed als nieuw, en alles in den besten staat, benevens een extra hecht, sterk en op den besten stand in de Gemeente Nieuwpoort gesitueerd, welonderhouden en daarbij behoorehd WOONHUIS, ERVE en GROND TUIN en BOOMGAARD. Zijnde aan die zijde der Rivier de Lek, op aanzienlijke afstanden, gene andere Grutterij aanwezig. Te aanvaarden: het Woonhuis met primo Mei aanstaande , en den verderen grondeigendom met de betaling der kooppenningen.
Inzetting Woensdag den 24sten Maart 1847.
Afslag Woensdag den 31sten dito.
Op beide de dagen des namiddags ten drie ure, ten Huize en Herberge van Jacobus van der Horst , te Nieuwpoort."

Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 24 april 1859
Oproeping yan Schuldeischers. Krachtens bevelschrift van den Edel Achtbaren Heer Rerter-Commissaris in het Faillissement van SIMON SWART Hk.Zoon, Grutter, Winkelier en Commissionair, wonende te Nieuwpoort, van heden, worden bij deze alle bekende en onbekende Schuldeischera in genoemd Faillissement (die bevoorregt zijn eu Paud- of Hypotheek hebben, daaronder begrepen) OPGEROEPEN, om in Persoon of bij gevolmagtiiiden en voorzien van do schuldbewijzen te verschijnen, op Donderdag den twaalfden Mei dezes jaars, des voormiddags ten twaalf ure, in de Regtzaal der Arrondissements-Regtbank alhier, ter verificatie en, des gevorderd, beëediging hunner schuldvorderingen. (4522) Gorinchem, De Curator in het Faillissement, 22 April 1859. Mr. G. MATTHES.

Opregte Haarlemsche Courant, 3 augustus 1859
OPENBARE VERKOOPING van een WOONHUIS met GRUTTERIJ, SCHUUR , ERF , TUIN en BOOMGAARD , te NIEUWPOORT aan, de LEK.
De Notaris SLOTEMAKER/gevestigd te Molenaarsgraaf, is voornemens ten verzoeke zijner principalen, op Dingsdagen den 9den en 16den Augustus 1859, telkens des namiddags ten 2 ure, ten Herberge van T. Stout, te Nieuwpoort, in het openbaar te Veilen en te Verkoopen: Een hecht en sterk WOONHUIS, met daarin aanwezige Grutterij en Schuur, Erf en Tuin daarachter, alles staande en gelegen op de West-Binnenhaven te Nieuwpoort, te zamen groot 8 Roeden, 48 Ellen; benevens een BOOMGAARD aan de Oost-Binnenhaven te Nieuwpoort, groot 24 Roeden 10 Ellen. Te aanvaarden het Huis met Schuur, Erf en Tuin, zes weken na den dag der toewijzing en de Boomgaard met Kersmis.

Dagblad van Zuidholland, 7 oktober 1880
NIEUWPOORT, 3 Oct. Zaturdag-middag iragt het zoontje van den grutter, ongeveer 13 jaar oud, het paard naar de weide. Het dier schijnt den knaap een geduchten slag te hebben toegebragt; althans kort daarna vond men hem bewusteloos in de weide liggen, aan het hoofd vreesselijk gewond. Niettegenstaande dadelijk geneeskundige hulp werd ingeroepen, was het kind heden nog met tot bewustzijn gekomen.

De grondwet, 5 november 1896
In den nacht van Donderdag op Vrijdag jl. werd ten nadeele van den grutter P. J. V. te Nieuwpoort eene koe uit diens weide gestolen. Door ijverige nasporingen van rijks- en gemeentepolitie is de dader, een 17 jarige jongen uit Lopik, ontdekt en gebleken dat de koe op de markt te Groninchem voor ongeveer ƒ 90 was verkocht.
Een bedrag van / 45.49 werd nog bij hem gevonden; waar de rest is gebleven, is nog niet opgehelderd.

Het Nieuws van den Dag: Kleine Courant, 10 feb. 1898:
"Te Koop een kapitaal Huis met een in werking zijnde Grutterij, Handelszaak, uitoefening Bouwerij, mooien stand, grooten winkel. Met nog op eenigen afstand staand Pakhuis met woonhuis geschikt tot plaatsing van Grutterij en Handel; ook gelegenheid tot plaatsing van Machine."

trivia
In het kadaster van 1832 komen in Nieuwpoort geen grutter en geen grutterij voor, de locatie hebben wij nog niet kunnen achterhalen.