- naam
- Molen van slot Lonensteyn
- modeltype
- Ronde molen
- functie
- korenmolen
- bouwjaar
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 07752
- oude dbnr.
- V5102
- Meest recente aanpassing
Molen van slot Lonensteyn, Gennep
Gennep, Limburg
v
locatie
- plaats
-
Gennep
- plaatsaanduiding
- Op een slottoren
- gemeente
- Gennep, Limburg
- streek
- Noord-Limburg
- geo positie
-
X: 195462, Y: 412620N: 51.70088, O: 5.97251
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
- opvolger
- geschiedenis
-
De oudste verwijzing naar Gennepse molens vinden we in een erfdeling tussen de Heren van Brederode en Johan van Loon-Heinsberg, Heer van Gennep, uit 1413. Daarin kwam men overeen, dat het slot Lonensteyn binnen Gennep zou worden afgebroken, behalve een slottoren omdat daar de windkorenmolen op stond. Zo’n molen betekende inkomsten aan molenrechten voor de Heer van Gennep; een dergelijke geldbron sloopte men dus niet!
In 1438 verleende de hertog van Kleef het drostambt van Gennep aan Elbert van Alpen. In de desbetreffende oorkonde is vastgelegd dat de drost het onderhoud zou bekostigen aan o.a. “…..unse twe moelens, as die wijndtmoelen end watermoelen mit den molenhuysen, dijcken, arcken en sluysen ind anderen ioren toebehoirten…”.
Bron: Tekst van W. van Dinther, in Molenbulletin 1e jaargang 1996 nr. 2, Molenstichting Limburg.
-----
Over de toren van deze molen staat iets vermeld in het boek "Nobel Streven" van Frits van Oostrom (2018). Het boek gaat over Jan van Brederode.
De bestaande tekst bij deze molen van Van Dinther kan aan de hand van Van Oostrom iets specifieker.
1) De regeling tussen de heren Van Brederode en de familie van Loon kan gedateerd worden op 30 september 1413. (Van Dinther schrijft alleen 1413).
2) Van Oostrom schrijft over de molen (blz. 235): " .... sprak men af dat de Van Loon het door hen gebouwde kasteel Lonensteyn in de stad Gennip zouden laten afbreken, met uitzondering van de toren, die zou worden omgebouwd tot windmolen om koren mee te malen."
Volgens historicus Van Oostrom stond er ten tijde van de regeling in 1413 nog geen molen op de toren, iets wat Van Dinther wel aanneemt. Ik denk dat Van Oostrom hier gelijk heeft; het ligt immers niet voor de hand dat de familie Van Loon een kasteel bouwde, waarin een molen was opgenomen. Zo'n molen paste gewoon niet bij het imago dat een familie wilde uitstralen met de bouw van een kasteel. Aannemelijk is dat de molen pas na afbraak van het kasteel gerealiseerd is. De bouw van de molen zou m.i. op zijn vroegst mogelijk geweest kunnen zijn vanaf begin 1414.
Informatie van Heero Pol, 11 maart 2022 -
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen