Molen volmolen zonder naam, Zweeloo

Zweeloo, Drenthe
v

korte karakteristiek

naam
volmolen zonder naam
modeltype
Onbekende windmolen
functie
volmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
07750
oude dbnr.
V5097
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens

locatie

plaats
Zweeloo
gemeente
Coevorden, Drenthe
streek
Hondsrug
geo positie
X: 245319, Y: 534840
N: 52.79330, O: 6.72625

constructie

modeltype
Onbekende windmolen
krachtbron
wind
functie
vlucht
72 voet
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis

15-06-1839: Bij Koninklijk Besluit van 15 juni 1839 verkreeg M. Altingh vergunning "om in zijnen volmolen te Zweelo steenen te plaatsen, geschikt tot het malen van koren." Dat moest binnen een jaar zijn uitgevoerd. 
Op de top. kaart van 1852-53 staat een volmolen aangegeven, en op de TMK van 1864 is hij ook nog steeds als volmolen aangeduid. Op de top. kaart van 1899-1900 staat wordt hij als stenen korenmolen aangegeven.

 

27-02-1899: Rotterdamsch Nieuwsblad
Te Zweeloo is de zoon van den heer Tichelaar, die te dicht bij de wieken van den korenmolen kwam, door een der wieken zoodanig tegen het hoofd getroffen, dat hij bewusteloos neerviel en bijna onmiddellijk overleed.

 

11-10-1889: Provinciale Drentsche en Asser courant

Zweeloo, 9 Oct. In de windkorenmolens alhier en te Aalden, waar vroeger toestellen waren tot het vollen van want, zijn die toestellen weggenomen, omdat van het bereiden van dit product, eertijds zoo belangrijk in Drenthe, thans geen gebruik meer wordt gemaakt. Van de vele vollerijen, die eertijds in de molens in deze provincie geplaatst waren, was die in de molen te Zweeloo de laatste. Gaaseltemijveen,

aanvullingen

wetenswaardigheden

10-03-1916:  Provinciale Drentsche en Asser courant

Kleding werd van dikke wollen stof gemaakt, dit noemde men ‘want’.

Het ‘want’ waar een jas van gemaakt werd, was geweven door garen.

Het garen werd bij de boer aan huis gesponnen en door de dorpswever tot een stof geweven. De stof heet dan ‘want’.  Deze geweven stof  ‘want’ ging dan naar de volmolen te Zweeloo of Aalden, gem. Zweeloo (er waren twee van deze molens). Daarna ging de want naar de blauwverver, nadat die het bewerkt had ging de stof naar de kleermaker, de ‘snieder’ die er dan een wambuis van maakte.

trivia

Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1885 tot 1895. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 72 voet.

Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet (32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)