Molen Watermolen nabij Ruinen, Oldenhave

Oldenhave, Drenthe
v

korte karakteristiek

naam
Watermolen nabij Ruinen
modeltype
Watermolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Ruiner Aa
Ten Bruggencate-nr.
07716
oude dbnr.
V5051
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Oldenhave
plaatsaanduiding
onbekend
beek
Ruiner Aa
gemeente
De Wolden, Drenthe

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
kenmerken
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
Uit publicaties blijkt dat er in Drenthe een aantal watermolens heeft gestaan. Het juiste aantal is niet bekend. Maar het moeten toch zeker 17 stuks geweest zijn. Deze onduidelijkheid wordt mede veroorzaakt doordat men toen door het gebrek aan soorten molens (watermolens en rosmolens, de windmolens kwamen pas op in de 14e eeuw) alles wat met malen te maken had molen noemde.

In het kerkelijk register van overledenen te Ruinen, Pesse, Echten en Ansen van het klooster Dickninge van 1580 komen de volgende namen van inwoners van Ruinen of Echten voor:
....-12-1580; Hendrick Wyringe ten Watermeule
11-05-1581; Griete bij de Meule
28-09-1581; Luyken ter Watermeule

Bron: onbekend.
-----

Directe gegevens over een watermolen te Ruinen ontbreken. Een vage aanduiding geeft een ordel van de Etstoel gewezen te Anloo op Sunte Magnus in 1455. Hierin wordt Matthias ter Watermollen als ingezetene van Ruinen genoemd.

Naar de plaats van een eventuele watermolen te Ruinen kunnen we slechts gissen. Mogelijkerwijs heeft de watermolen in de Ruiner Aa te Oldenhave gelegen. Bij de verbeteringswerken in 1948 werd deze waterloop verlaten en werd de stroom in zuidelijke richting verlegd.

Bron: G.A. Courte, Stellingnieuws 11, 1985.
jnjv
-----

De eerste verwijzing naar een watermolen nabij Ruinen dateert van 1380, toen de erfenis van de heer Johan van Ruinen werd verdeeld.
Uit de volgende eeuw zijn meerdere vermeldingen bekend. Zo wordt in de 'ordelen' van de Etstoel in 1445 en 1446 ene Mathias of Mathijs ter Watermollen genoemd.

Bron: "Afhankelijk van mijnheer den wind. De verdwenen molens van Ruinen, Echten, Pesse en Ansen", Bertus Mos, Jan Tissing (in herinnering) en Henk Tissing. Stichting het Drentse Boek 2014.

aanvullingen

trivia
Op de kadasterkaart 1811-1832 Ruinen G (3) bevindt zich aan de oude loop van de Ruiner Aa en ten westen aan de Groene Weg het bouwland-perceel 282. Dit doet denken aan een voormalige molenkolk, wellicht stond hier de watermolen? Tegenwoordig is hier een bosje.
Red.