Molen van de Harlinger IJsvereniging, Harlingen/ Harns

Harlingen/ Harns, Fryslân

Harlingen/ Harns
bij de ijsbaan aan de Kimswerderweg
Harlingen, Fryslân

Spinnenkop

geschiedenis
De Harlinger IJsvereniging opende op 28 december 1895 de ijsbaan aan de Kimswerderweg. Om hem onder water te zetten werd hetzelfde jaar voor ƒ 389,-- een spinnenkopmolen gebouwd door O.T. van der Weide uit Kimswerd.

Reeds de eerste winter raakte de molen onklaar door een winterstorm. F.W. de Vries uit Dedgum verbeterde daarna de ijsbaan en de molen voor ƒ 2300,--, dit kwam op 19 november 1897 gereed. In de winter van 1904/05 werd de molen verder verbeterd en kreeg nieuwe zeilen.

Op de topografische kaart van 1928 staat de molen nog aangegeven, wanneer hij verdween is niet bekend. In het gebied waar de ijsbaan lag zijn na de Tweede Wereldoorlog woningen gebouwd, hier lugt nu de Beatrixstraat.

Bron: "Molens in en om Harlingen een rijke historie", door Tj. Severein, 1990. Met dank aan H. van der Kaay.