Molen Kookasmolen, Almelo

Almelo, Overijssel
v

korte karakteristiek

naam
Kookasmolen
modeltype
rosmolen
functie
potasmolen
bouwjaar
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
07632
oude dbnr.
V4872
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Almelo
plaatsaanduiding
Bornse- Bornerbroeksestraat vh. de veemarkt
gemeente
Almelo, Overijssel
streek
Twente
kadastrale aanduiding 1811-1832
Ambt Almelo H (2) 548 Erven Jan Hendrik Heek
geo positie
X: 242060, Y: 485588
N: 52.35129, O: 6.66504

constructie

modeltype
rosmolen
krachtbron
spierkracht
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De Kookasmolen aan de Oude Veemarkt

Aan de zuidzijde van de driesprong, waar de tegenwoordige Grotestraat, de Bornsestraat en Bornerbroeksestraat samenkomen, de voormalige Veemarkt, direct ten oosten van de plaats waar tot voor kort de Marechaussee-kazerne stond en thans 'Het Wonder van Almlo' is gevestigd, was in vroeger eeuwen het Posthuis gelegen. De panden Bornsestraat nrs 11 en 9, met het hoge pannendak, zijn, hoewel later verbouwd, er nog een restant van.
Het Posthuis strekte zich, behalve over de genoemde panden, nog verder westelijk uit over het later gebouwde pand nr 7 en de tegenwoordige Geraniumstraat.
Op de stedenkaart van Almelo door Jacobus van Deventer omstreeks 1570, staat ongeveer op dezelfde plaats reeds een gebouw, dat toen waarschijnlijk al een pleisterplaats was aan de weg nr 2 van Kampen naar Osnabrug, zoals hij op het minuutplan staat aangegeven. In of bij het Posthuis, waar de Erven Jan Hendrik Heek in het begin van de vorige eeuw het Postmeesterschap bekleedden, was in die tijd een 'kookasmolen'in bedrijf.

Kookas = potas = kalium-carbonaat.
Potasloog wordt gebruikt bij de bereiding van zeep. Omstreeks deze tijd bestond in Almelo o.a. de zeepziederij van Hendrik ten Cate, gelegen ten noorden van de Krikkengang, achter het oude postkantoor. Deze potasmolen werd waarschijnlijk door paardenkracht gedreven.
Het is niet na te gaan wanneer deze molen werd opgeheven, daar de gebouwen nog bleven bestaan na hun verandering van bestemming, die in ieder geval vóór 1864 plaats had.

Bron: Jaarboek Twente 1973, door R. Kampman.
Mw. M. Blokhuis, 15 juli 2009.