Molen Binnendijksche Overscheensche en Berger Polder, De Tweede Molen / Binnendijksche Molen, Naarden

Naarden, Noord-Holland

Binnendijksche Overscheensche en Berger Polder, De Tweede Molen / Binnendijksche Molen
07565

Naarden
benoorden de Naarder Trekvaart
Gooise Meren, Noord-Holland
Het Gooi

Tekst van de heer Henk Schaftenaar

Uit de nadagen van de Eerste of Keverdijksche Watermolen

In 1641 werd door het graven van de Muidertrekvaart het veengebied ten westen van de Vesting in twee grote polders verdeeld.
De noordoostelijk van de trekvaart gelegen polder kreeg de naam Binnendijksche-, Overveensche- (moet zijn Binnendijksche Overscheensche- MHO) en Berger Polder.

De zuidwestelijke tegenhanger werd sindsdien de Keverdijksche Overscheensche Polder genoemd.
Langs de trekvaart werd in 1642 voor iedere polder een watermolen gebouwd.

De aan de zuidelijke kade van de trekvaart gelegen molen regelde het waterpeil van de Keverdijkshe Overscheensche Polder en werd de Keverdijksche of Eerste Molen genoemd.

De verder van de Vesting aan het Zandpad (het jaagpad) gelegen Tweede Molen, regelde de afwatering van de Bob-polder” en werd derhalve de Binnendijksche Molen genoemd.

Bron: tijdchrift van de Historische vereniging van Naarden, "De Omroeper".

De molen werd ca. 1814 in brand gestoken door van de belegering van Naarden terugtrekkende Franse soldaten. In 1814 werd een vervangende molen gebouwd.