Molen Grutmolen van Vergoes, Naarden

Naarden, Noord-Holland

Naarden
hoek Nieuwe Haven en Marktstraat
Gooise Meren, Noord-Holland
Het Gooi

geschiedenis
In een notariële acte van 23 oktober 1660 wordt de verkoop vermeld van een grutmolen, gevestigd in het pand hoek Nieuwe Haven en de Markstraat. De molen stond op naam van Leendert Theunis Vergoes, maar mede-eigenaren waren de weeskinderen Adriaan en Pieter van wijlen Gerrit Duyrkant.

De beide curatoren Cornelis Ploos en Paulus Teedemans weten ƒ 2475,- voor de molen te beuren, waarover nog wel belasting in de vorm van de 40e en de 100e penning afgedragen moest worden.

Er moet toen nog een tweede grutmolen in Naarden geweest zijn, want op 19 mei 1704 deelde de vroedschap mee dat zij voorlopig geen toestemming zou geven voor meer dan twee grutmolens. Vanaf 1708 gebeurde dat echter toch.

Bron:
- "Molens in en rond Naarden" door G.J. Pouw, artikel in "Tussen Vecht en Eem" 1989 nr. 4. Met dank aan H. van der Kaay.

Amsterdamse courant, 08-12-1693
Leendert Teunisz. Vergoes, Grutter tot Naerden, presenteert uyt der hand te verkopen sijn Grutmolen, staende tot Naerden op de Haven en de hoek aen de Sluzs.