Molen (oliemolen(s) aan de haven), Naarden

Naarden, Noord-Holland

Naarden
aan de haven
Gooise Meren, Noord-Holland
Het Gooi

geschiedenis
In Naarden moeten meerdere oliemolens hebben gestaan. Op 11 april 1638 gaven Gerrit Jansen van Muyden en Anthonius Symonsen te kennen dat zij een derde oliemolen wilden plaatsen op een door de vroedschap aan te wijzen plaats.

Uit een bepaling van 27 april 1657 (over de aanvoer van "spekmesse") blijkt dat een oliemolen aan de haven stond.

Een verhoging "De Oliebergjes" nabij de haven werd in de 1920-er jaren geslecht om de laatste resten van de haven te dempen.

Antonius Simonsen overleed in 1657, en de Potmeesters eisten een deel van de nalatenschap op, daar zij nog een vordering op hem hadden. In 1663 werd de molen van Simonsen, toen onder beheer van Roeloff Claesen, in verband hiermee bij executie verkocht.

Hierna worden geen oliemolens meer vemeld in Naarden.

Bron:
- "Molens in en rond Naarden" door G.J. Pouw, artikel in "Tussen Vecht en Eem" 1989 nr. 4. Met dank aan H. van der Kaay.