Molen Volmolen van Van Elst, Naarden

Naarden, Noord-Holland

Naarden
aan de Karnemelksloot
Gooise Meren, Noord-Holland
Het Gooi

geschiedenis
Peter van Elst kreeg in 1615 vergunning om een volmolen te bouwen op een door het stadsbestuur uit te kiezen plek aan de Karnemelksloot, op de Gemeneweide bezuiden de stad. De vergunning besloeg 10 jaar, onder voorwaarden dat de molen ten eerste gebruikt moest worden voor de plaatselijke draperijen, en dat Van Elst een tweede molen moest bouwen als daar behoefte aan was.

Reeds op 30 december 1620 verzocht de vroedschap om de tweede molen inderdaad te plaatsen, maar hieraan moest hij op 7 januari 1622 nog herinnerd worden, en het valt te betwijfelen of hij de tweede molen ooit heeft gebouwd.

Bron:
- "Molens in en rond Naarden" door G.J. Pouw, artikel in "Tussen Vecht en Eem" 1989 nr. 2. Met dank aan H. van der Kaay.