Molen (ros-oliemolen), Naarden

Naarden, Noord-Holland

in het klooster
Gooise Meren, Noord-Holland
Oud Naarden
Het Gooi

geschiedenis
De oudste vermelding van een molen bij Naarden komt uit 1453 en betreft een toen reeds bestaande ros-oliemolen. Deze was volgens de gegevens eigendom van het klooster buiten de stad, in de buurt van het voormalige Oud Naarden.

Aan de Prior van Windesheim werd toen namelijk gemeld dat de molen jaarlijks 25 Rijnse guldens opbracht.

Bron:
- "Molens in en rond Naarden" door G.J. Pouw, artikel in "Tussen Vecht en Eem" 1989 nr. 2 en 4. Met dank aan H. van der Kaay.

trivia
Op een kaart in de collectie Bodel Nijenhuis is bij het klooster een standerdmolen afgebeeld, net als bij Naarden. Was de rosmolen dan misschien toch een windmolen?

De kaart is een kopie (pentekening) uit de 19e eeuw door J.C. Wendel naar het origineel berustende in het Archief van Hilversum. Het origineel is ons nog niet bekend. Het jaartal en de vervaardiger van het origineel zijn evenmin bekend.