Molen van Polre, Tholen

Tholen, Zeeland

Bergen op Zoom, Zeeland
Polder/ Polre/ Halsteren, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat

verwoest ?
geschiedenis
Op een kaart uit 1570 staat het dorp Polder of Polre. Op deze kaart staat een molen afgebeeld, midden boven op de kaart. Hij stond boven op de dijk, aan de tekening te zien was het een standerdmolen met open voet.
Het dorp Polder lag tussen het dorp Halsteren en de stad Tholen, aan de Eendracht. Het dorp werd In 1570 overstroomd door de Allerheiligenvloed waardoor het dorp, met uitzondering van de kerktoren, verloren ging en nooit meer werd opgebouwd.
Geert Meesters, Werkgroep geschiedenis Heemkundekring Halchterth, 20 aug. 2023.

De Boudewijnspolder, ook wel Heer Boudewijnspolder, Polder of Polre genoemd, was een polder met daarin het gelijknamige dorp bij Halsteren. De polder en het dorp zijn op diverse geografische kaarten weergegeven, waaronder op de Van Deventer-kaart van Tholen uit 1545. De resten van Polre zijn deels verdwenen met de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal in 1975. Het grootste deel ligt echter in de Auvergnepolder.
Bron: Wikipedia.

De provinciegrens lag vroeger in de Eendracht, nu in het Schelde-Rijnkanaal. Daardoor ligt de vm. molenlocatie nu in Zeeland.