Molen (oliemolen), Amstelhoek

Amstelhoek, Utrecht
v

korte karakteristiek

naam
(oliemolen)
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
oliemolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
07528
oude dbnr.
V7528
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Amstelhoek
plaatsaanduiding
in de Mennonietenbuurt
gemeente
De Ronde Venen, Utrecht
streek
Amstelland
kadastrale aanduiding 1811-1832
Mijdrecht A (3) 738 (erf) Jan Nicolaas van Schleijer, koopman
geo positie
X: 116683, Y: 471434
N: 52.22965, O: 4.82636

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
1803 - 1832
geschiedenis
Utrechtsche Courant, 14 januari 1803:
"Uit de hand, op op Donderdag den 10. February 1803, des avonds ten 5 uuren by Jan van Gelder, aan de Uithoornsche Brug, Publicq te koop: eene zeer schoone, voordeelige en welgelegene TRAFIEK, bestaande in eene zwaare, en hechte agtkante OLY-MOLEN, dubbelwerks, met alle deszelfs vaste en losse Gereedschappen compleet; een nagelnieuw STEENEN PAKHUIS, bekwaam WOONHUIS, ruime Erve en Grond aan den Amstel onder Mydrecht naby den Uithoorn en Thamen. Eigenaar Jasper Baas, in de Mennonite Buurt aan den Amstel, naby de voorgeschreeven Oly-Moolen."

Utrechtsche Courant, 17 juni 1803:
"Te Thamen aan den Amstel, zullen op Dingsdag en Woensdag den 12 en 13 July 1803, 's morgens ten 9uuren beginnen verkogt worden, veelerhande RYTUIGEN, waar onder een fraai Kratwagentje en eene Nieuwe Hollandsche Chais; VAARTUIGEN waar onder ( twee Zeilschuiten; veele Wagen, en Chaise - Tuigen, Molenmaakers en Timmermans Gereedschappen, extra Zwaare Touwen en Blokken, Schroeven en Kettingen; Het groot Hollandsch MOLEN TEKENING BOEK; diverse zwaare HOUTWAAREN in velerlei soorten. Ook Ipen Plaaten, Ipen en Essen stammen; eene meenigte van Olyslagers Gereedschappen, en verder alle soorten van Roerende Goederen; als: een nieuw Boog-Coussyn met Prte Briseedeuren, eenige Glas- Cousynen, Nieuwe Broeiramen, een Draaibank, enz. Alles nagelaten door wylen Jasper Baas, voor wiens groote Timmerschuur, staande naby de Kerk van Thamen, deeze verkooping te zien."
-----

Op de kadasterkaart van 1832 staat de molen nog aangegeven, maar in de OAT niet meer. Hij zal dus vlak daarvoor zijn verdwenen.

aanvullingen

trivia
Thamen is gantsch bloeyende in allerhande bedryven, en de Hooftneeringen, doen een ieder hier een vrolyk en vergenoegt leven genieten. Twee Zaagmolens in Thamen en een Olyslagers-Molen onder den Uithoorn, met de Turf-Negotie, Veehouderye, Visseryen en de meervuldige Jagers, om Schepen en Schuyten herwaart en derwaart heen te jagen.
Bron: Geheym-schrijver van Staat- en Kerke der Vereenigde NEDERLANDEN, beginnende met die van de Provincie UTRECHT. 1759, pag. 183
-----

"Vermeld wordt een Olymolen en een Zaagmolen."
Bron: Hedendaagsche Historie, of tegenwoordige staat van alle volkeren: In opzigte ... door Thomas Salmon, 1755.