Molen Het Buitenveld en de Normerven, Hippolytushoef

Hippolytushoef, Noord-Holland

buitendijks benoorden Hippolytushoef
Hollands Kroon, Noord-Holland
Wieringen

Weidemolen

geschiedenis
Het Buitenveld is in het jaar 1849 bedijkt door een aarden dijk, gedeeltelijk met een weerriem er voor, aan beide einden aansluitende aan de Marskedijk. De dijk werd in de winter van 1862 op 1863 geheel weggeslagen. In de zomer van 1863 opnieuw gelegd, is hij door de storm van 3 en 4 december 1863 weer vernield. Daarna werd hij door een zomerkade vervangen. Het voorland voor die dijk, de Normerven geheten, bleef onbedijkt.

Ter bemaling stond er een horizontaal vijzelmolentje van 5 m vlucht. Het water werd op de Waddenzee geloosd door een houten afwateringsduiker, liggende aan het westeinde van de polderdijk, gesloten met een klep.

Het Buitenveld was 19 ha groot, de Normerven in 1850 8½ ha, doch hiervan was in 1863 reeds een groot deel weggeslagen. Reeds in 1894 wordt geen molen meer vermeld, maar alleen de twee ondergenoemde duikers.

Het Buitenveld en de Normerven behoorden sinds 1830 geheel aan de staat (rijksdomeinen), in 1863 zijn ze in particuliere handen overgegaan. In 1921 zijn ze weer door de staat (Zuiderzeewerken) teruggekocht, teneinde er grond voor dijksverhogingen aan te kunnen ontlenen. Dit is in 1925 geschied, waarbij het Buitenveld grotendeels is vergraven. Alleen werd in 1936 de bedijking nog enigszins in stand gehouden, waardoor het water werd geloosd door twee duikers, liggende aan de oost- en westzijde van de dijk.

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", tweede uitgaaf, Jhr. Mr. J.W.M. Schorer, 1894. Met dank aan H. van der Kaay.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.