Molen De Oude Moer, Andijk

Andijk, Noord-Holland

Drechterland

Weidemolen
Horizontaal scheprad 90 cm diam., 26 cm breed

Het meertje De Oude Moer werd ca. 1850-1860 bedijkt en drooggemaakt.

Het poldertje van ruim 12 ha behoorde aan drie eigenaars, die elk in hun deel een eigen waterstand en een eigen bemaling hadden. Aan de noordzijde stonden twee vijzelmolentjes met een vlucht van 9 m en een vijzel met 70 cm diameter. Beide sloegen het water uit op het Oude Moerslootje, deel van Het Grootslag. De derde molen bemaalde het derde stuk en tevens wat buitengelegen land.

Tegen 1894 was het hele poldertje in handen van één eigenaar, en was er slechts één schepradmolentje dat het geheel bemaalde. In 1936 wordt vermeld dat het poldertje 13½ ha groot was, de schepradmolen bestond toen nog.

Het poldertje is geheel weggepoetst bij de herverkaveling van Het Grootslag, hoewel op de topografische kaart een hoogtelijn nog aangeeft dat er ter plekke een diepere plek in het land zit.

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", tweede uitgaaf, Jhr. Mr. J.W.M. Schorer, 1894.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.