Molen Bovenpolder, Het Hoever Molentgen / De Kolmolen (1e), Egmond aan den Hoef

Egmond aan den Hoef, Noord-Holland

aan de Meerweg, nabij het tolhuisje
Bergen, Noord-Holland
Egmonder- en Bergermeer
Egmond-Binnen A (2) 118 De Boven Polder

geschiedenis
Op de kaart van 1541 van de Egmondermeer (dus voor de droogmaking daarvan) staat de molen aangegeven als wipmolen Het Hoever Molentgen. Ook op een kaart uit 1574 staat op deze plaats een wipmolen aangegeven.

Vóór de droogmaking van het Egmondermeer bestond het gebied van de latere Bovenpolder uit een hoog deel, Beermanspolder of Beerhemmerpolder geheten, en een laag, buitendijks gedeelte. Waarschijnlijk werd dit bemalen door de Beerhemmer of Hoever molen. Na de droogmaking werd het gebied bemalen door de Bosmolen (Tenbruggencatenummer 01101). Of de wipmolen toen bleef bestaan is onbekend, op enkele kaarten ontbreekt hij. Op de kadasterkaart 1811-1832 staat hij nog als wipmolen aangegeven.

In 1628 werd de Bovenpolder afgescheiden van de rest van de Bosmolenpolder, en kwam de Kolmolen in beeld voor de bemaling ervan.

De achtkante opvolger werd gebouwd in 1841 door C. Nat.

Bronnen ondermeer:
- Middeleeuwse watermolens in Hollands polderland, A. Bicker Caarten, 1990.
- Inventaris van het archief van de Polder De Egmondermeer, D. Aten, 2003.
MHO

trivia
Kaart van een gedeelte van de Egmondermeer "aldus gemeeten bij mijn ondergeschreven lantmeeter en gecarteert onder geteyckent den 19en Desember anno 1641 [Hensius] Dirckesz. Schenker". Rijksarchief Noord-Holland, bestanddeelnummer: 1540.