Molen Nieuwe Noordermolen, Enkhuizen

Enkhuizen, Noord-Holland

Molen 07391 Nieuwe Noordermolen (Enkhuizen)
Marci Boxhorn-Zuerii, 1632, detail

Enkhuizen
Drechterland

geschiedenis
In 1600 stond de Noordermolen nog binnen de stadsmuur. Bij de stadsuitleg werd hij naar de nieuwe stadswal verplaatst.

De Nieuwe Noordermolen werd in 1668 uitgekocht en gesloopt. Het verhoogde gebied daar, op de hoek van de Noorderweg en het Wilheminaplantsoen, heeft nog jaren na de sloop de Molenwerf geheten.

Bron: "Steevast" 1986, jaaruitgave Vereniging "Oud Enkhuizen", met dank aan H. van der Kaay.

Uit de kaart van Marci Boxhorn-Zuerii uit 1632 blijkt dat het bovenstaande niet (volledig) kan kloppen. Op het detail van de kaart zijn zowel de Noordermolen (dbnr. 7494, onder) als de Nieuwe Noordermolen (boven) te zien. Op latere kaarten van Joan Blaeu en Janssonius (1649 e.v.) is de Nieuwe Noordermolen alweer verdwenen, terwijl de (oude) Noordermolen nog bestaat. Mogelijk is het een andere molen die binnen de stadsmuren stond die is verplaatst naar de Nieuwe Noordermolen, bijvoorbeeld de Stadsmolen dbnr. 7392. PW