Molen De Berg, Rotterdam, stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek

Rotterdam, stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek, Zuid-Holland

Mogelijk in 1769 gebouwd als snuifmolen.
Kort na 1811 zou de molen omgebouwd zijn naar een koren- pelmolen.

Bron: Molens maalden in Hillegersberg en Schiebroek van J.S. Bakker, 1975

25-04-1786: Rotterdams courant
Uit de hand te Koop, een in den Jare 1780 nieuwgebouwde MOLEN, geapproprieerd tot een Pel-, Snuif- en Drogery-Molen, met deszelfs Woonhuis en twee nieuwgebouwde Coupels aan de Maas, onder de Jurisdictie der Stede Vlaardingen aan de Maaskade: Te bevragen by de Heeren P. van Rom en J. van der Heyde te Vlaardingen voornt.

Nieuwe Rotterdamse courant, 3 september 1847
Heden avond, ongeveer 10 1/2 ure, ontstond er brand in den koren- en pelmolen te Hillegersberg, toebehoorende aan den heer Pieters; de molen en een heel klein schuurtje in de nabijheid hebben zware schade door de vlammen bekomen. Door spoedig aangebragte hulp was de brand reeds ten 12 1/2 ure geƫindigd.

Rotterdamsche courant, 4 september 1847
Gisteren avond, tegen elf ure, werd men hier door het geroep van brand verontrust, en een zeer sterke gloed kleurde de lucht in het noordoosten. Later vernam men dat de brand ontstaan was in een pelmolen, genaamd de Berg, aan den Straatweg, nabij het dorp Hillegersberg , welke molen , benevens een schuurtje , nagenoeg geheel is afgebrand. Omstreeks twaalf ure was men de vlammen meester.

09-01-1834: Rotterdamsche courant,

Te Koop of te Huur, terstond of tegen Mei 1834, een WIND-KORENMOLEN, waarin zich ook nog Vier SNUIFKUIPEN als mede een paar KANTSTEENEN bevinden, staande te Hillegersberg, nabij Rotterdam.        Te bevragen bij den Boekhandelaar K. Loos, in de Westewagenstraat, te Rotterdam.

Het is niet voor 100% zeker dat deze advertentie bij deze molen behoord, maar wel aannemelijk. de redactie NSR