- plaats
-
Terneuzen
- plaatsaanduiding
- ten ZO van de voormalige Lieven Leijspolder, waar voorheen de Molendijk was.
- gemeente
- Terneuzen, Zeeland
- plaats(en) voorheen
- Triniteit
- streek
- Zeeuws-Vlaanderen (oost)
- geo positie
-
X: 46768, Y: 372290
N: 51.32948, O: 3.83422
- trivia
- de coördinaten zijn bij benadering berekend, doordat het gebied drastisch is veranderd.
Wat meer uitleg. Triniteit was geen gehucht maar een echt kerkdorp dat groter en belangrijker was dan de paar huisjes die aan de monding van de Axelse haven stonden, het latere (Ter) Neuzen dat aanvankelijk geen eigen molen had. Het dorp lag in de Kerkpolder. Dat was een aanwas in de geul naar Axel. Het kerkhof en funderingen hebben we terug gevonden. Ten noorden daar van ligt nu de wijk Lievenspolder*, inderdaad genoemd naar Lieven Leijs en de door hem bedijkte polder. Terneuzen bestond nog niet in de middeleeuwen. Het kreeg pas enige betekenis in de 80-jarige oorlog. Ook toen was het nog niet meer dan een groot fort. Dat is nog herkenbaar aan het stratenpatroon en de hoogteverschillen in de huidige binnenstad. De voorloper van dat fort, de Moffenschans, lag niet voor niets bij de Molendijk, dus bij Triniteit.
Het kerkhof van Triniteit bleef in gebruik na het verdrinken van dit dorp. Na het ontstaan van de Otheense kreek verdronk het dorp dat als het ware was aangedijkt aan het eiland van Zaamslag. Terneuzen werd steeds belangrijker en Triniteit verloor steeds meer grondgebied en verdronk uiteindelijk vrijwel volledig. Het wat noordelijker en hoger gelegen (deel van het) kerkhof dat op een dijk lag (nu Axelsestraat) en de Molendijk met daarop de molen bleven behouden. Zo werden de molen en het kerkhof van Triniteit die van het in opkomst zijnde Terneuzen. Pas na de aanleg van de nieuwe vestingwerken (na de Belgische opstand 1830) verhuisde het kerkhof naar de Kerkhoflaan net buiten de nieuwe vestingwerken. Daar is het ook al weer lang verdwenen. Overigens werd in en om de NH kerk binnen de oude vesting ook begraven.
Binnen de huidige bebouwde kom van Terneuzen liggen ook de verdronken dorpen Othene (III in de gelijknamige wijk) en Hughersluis (had stadsrechten) waarvan het latere Driewegen de opvolger/het restant is. Bij een inventarisatie kwamen we destijds op ca. 40 verdronken en/of gedecimeerde dorpen en stadjes.
De meeste daarvan hadden ook een molen.
*De Lieven Leijspolder lag in werkelijkheid zuidelijker. Ongeveer waar nu de wijk van die naam ligt. Dorpen kwamen op andere plaatsen te liggen enz. De gehele infrastructuur en het kaartbeeld veranderden soms volledig.
Informatie van Frans Weemaes, 9 juni 2017