Molen De Uyl, Delft

Delft, Zuid-Holland

Delft
aan de Buitenwatersloot, thv de Krakeelpolderweg
Delft, Zuid-Holland
Delft

geschiedenis
In 1735 kochten de molenaars van De Slikmolen, De Roos en De Groenmolen, korenmolen De Uijl voor ƒ 29.000 om hem vervolgens uit concurrentie-overwegingen te laten afbreken.
Bron: Molen de Papegaaij en het papegaaischieten, art. door Aart Struijk, Jaarboek 2011 van Delfia Batavorum, pag. 91-104.

Op de kaart van Jacob van Deventer van 1557 staat aan de zuidzijde van de Buitenwatersloot de standerdmolen De Uijl aangegeven. De molen stond ongeveer ter hoogte van de huidige Krakeelpolderweg.

Het was een korenmolen die in 1561 voor de 10e penning werd aangeslagen.

In 1650 is de molen herbouwd, en in 1692 werd de molen door de erfgenamen van molenaar Leendert Pietersz Hoogeveen verkocht. Zoals gebruikelijk was in die tijd, hoorde er ook een rosmolen bij.

Op 17 april 1704 maken de erven van Arien Hoogeveen de inventaris van molen de Uijl op. Zijn kleindochter Lijsbeth Jansz van Dort getrouwd met Jacobus van der Minnen zijn ook comparant. Haar zoon Jan van de Minne is waarschijnlijk een van de eigenaren (van de Slickmolen, molen de Roos en de Groenmolen) die de Uijl koopt en laat slopen. Ook kleinzoon Hendrik Jansz van Dort staat op de inventaris. Hij is niet aanwezig omdat hij dan molenaar op korenmolen de Swaan aan het mennonietenpad in Amsterdam is.

De molen is in 1736 afgebroken; er zijn geen sporen of herkenningstekens meer aanwezig op de plaats waar de molen gestaan heeft.

Met dank aan A.J.J. Struijk.
Informatie van Mascha van Dort, 18 oktober 2016

Molenaars:
1612 - Pieter Baertoutsz
1649 - Cornelis Simonsz en Arijen Pietersz/Jan Pietersz de Seeu en Leendert Pietersz
1688 - Pieter Ariensz
1691 - Arents Hoogeveen (molenaar), Leenderd Cors (knecht)
1704/1727 - Pieter Ariense Hoogeveen
1727 - Arent Korving

NB De aangegeven locatie is een ruwe schatting.

Een afbeelding kan gevonden worden op het schilderij Gezicht op Delft van de Noordwest- door Hendrick Cornelisz. Vroom. Het kunstwerk is geschilderd in 1615. Het gaat om de meest rechtse molen.
zie de externe verwijzing.