Molen Mosterdmolen ten noorden van De Rijp, De Rijp

De Rijp, Noord-Holland

De Rijp
ten noorden van het dorp
Schermereiland

- 14.7.1714 - De Rijp OR, inventarisnr: 6379 112:
Maarten Hedriksz. verk. aan Cornelis Meijersz. een mosterdmolen en 4 akkers land, gelegen benoorden De Rijp
1. 2 akkers waar de molen op staat, belend: de verkoper Z, Cornelis Groen N, Nanning Teunisz. O, de Gou W.
2. de 3e akker de verkoper W, de traankokerij "Wittenburg" O, Jan Joosten en het erf van Jacob Pluggers Z.
3. de 4e akker Jacob Baen W, en N, de oude dijksloot O, Cornelis Willemsz. Moon Z. De koopsom is 504 gld.

- 13.1.1725 - De Rijp OR, inventarisnr: 6380 214:
Cornelis Meyndertsz. verk. aan Sijmon Cornelis, zijn zoon, een mosterdmolen, erf en 2 akkers daaraan, gelegen aan de oostzijde van de Gou, bel. een uitgedolven akker van de gemene polder Z, het erf van Cornelis Willemsz. Moon N, en W. De koopsom is 300 gld.

- 28.7.1739 - De Rijp OR, inventarisnr: 6381 403:
Sijmon Cornelisz. verk. aan Pieter Windig, een mosterdmolen en erf met 2 akkers daaraan met alle gereedschappen gelegen aan de Oostzijde van de Gou in de Banne, bel. een uitgedolven akker van de gemene polder Z. Pieter Jantjes N. Harmanus Wennink W. De koopsom is 650 gld.

blz. 48., 19-12-1767; Maartje Mop, huisvrouw van Pieter Windig en mits zijn absentie in 't tucthuis tot Alkmaar, de zaken waarnemende, verkocht aan Pieter Windig de Jonge een mosterdmolen nr. 576 en erf met twee akkers, daar annex aan de Oostzijde van de Gou, belend met ten Z. een uitgedolven akker van de polder, ten N. Pieter Jantjes en ten W. Barend Bosch. Koopsom 100,- Bijz: Met alle gereedschappen.

blz. 34, 31-1-1778; Guurtje Cornelis Rus verkoopt aan Jan Paul Cassel een mosterdmolen nr. 576 en huis en erf en 2 akkers land groot 56¬ roe, benoorden het dorp aan de oostkant van de Gou. Belend met de wed. van Pieter Jantjes N. Claas Cornelisz de Boer Z. Barend Bos W. Koopsom 65 gld.

Bron: Streekarchief Alkmaar.
W. van der Hoeven, 24 jan. 2008.