Molen De Eendracht (2e), Zaandam-West

De Eendracht (2e)

aan de dijksloot van de Westzanerdijk nz., derde eiland O van de Gouw
Zaandam F (2) 1279 Dirk Striening, houtzagersbaas

als lattenzager

geschiedenis
Na de afbraak van de grote molen De Eendracht op dit erf, bouwde Cornelis van de Stadt hier een nieuwe kleine lattenzager met dezelfde naam. Hiervoor verkreeg hij op 31 maart 1792 de windbrief, de windpacht bedroeg ƒ 1.

In de nacht van 29 januari 1884 raakte de molen in brand en werd hij volkomen in de as gelegd. Door een misverstand bereikte slechts één brandspuit de brand. Aan bluswerkzaamheden viel toen niet veel meer te doen. Een houtloods en de hut van de molen bleven behouden, halverwege februari 1884 werd alles voor afbraak verkocht.

- "1100 Zaanse Molens", Ron Couwenhoven 2015, blz. 54-55.

De Grondwet, 4 maart 1884:
"ZAANDAM, 3 Feb. In den nacht van Maandag op Dingsdag brandde te ongeveer 3½ uur de houtzaagmolen "de Eendracht," eigendom van den heer Hendriks, en staande aan den Westzaner dijk onder de gemeente Zaandam, tot aan den grond toe af met een gedeelte der daar nevenstaande schuur en eenige houtwaren. Vreemd is het dat deze molen kon afbranden zonder dat er te Zaandam eenig gerucht is gemaakt, niettegenstaande naast den molen een huls met twee a drie woningen staat, en hij maar een kwartier van de gemeente Zaandam af ligt. De vrijwillige spuit welke toevallig geroepen is, deed alleen dienst. De molen was verzekerd voor ƒ 5000 en de schuur voor ƒ 1000. De oorzaak is tot nog toe onbekend."