Molen De Gooyer (1e)/ De Goyermolen, Amsterdam

Amsterdam, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Gooyer (1e)/ De Goyermolen
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Ten Bruggencate-nr.
07190
oude dbnr.
V7190
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Amsterdam
plaatsaanduiding
aan de Heiligeweg zz.
gemeente
Amsterdam, Noord-Holland
streek
Amsterdam

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
circa
verdwenen
verplaatst
geschiedenis
De molen werd in 1572 door Lumey vernield, te samen met alle andere gebouwen rondom de muren van Amsterdam. Eerst ca. 20 jaar later werd hij herbouwd door de zoon van de toenmalige eigenaar. In 1603 werd de ene helft en in 1609 de andere verkocht aan Claes en Jan Willemsz., gebroeders uit Gooiland. De naam De Gooyer stamt uit deze tijd.

Op 8 augustus 1609 werd voor de erfpachtsom van 3 pond een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een korenmolen te Amsterdam, buiten de stad, aan de zuidzijde van de Heiligenweg, verstrekt aan Claes en Jan Willemsz., van Gooiland.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

In 1620 wordt hij vermeld als De Goyermolen. Deze molen --een standerdmolen zoals vrijwel alle korenmolens uit die tijd-- werd, mogelijk vanwege windbelemmering als gevolg van de stadsuitleg in 1613, in 1651 verplaatst naar het Leprozenland aan de oostzijde van de Amstel.

-----

Op de kaart van Pieter Bast van 1597 staan naast de Heiligewegspoort, alsmede op elk van de bolwerken O en W ervan, in totaal drie molens weergegeven. Op de kaart van Balthasar Florisz. van 1625 zijn ze alledrie verdwenen, en is het bolwerk O van de poort ingericht als "Soldaten Drilplaets".
SAA toegangsnummer 5039, inventaris nummer 2, f. 75v-76 geeft de locatie van zo'n twintigtal koren- of industriemolens aan in het buitengebied of op één der oude bolwerken die onder de Vierde Uitleg zullen verdwijnen. Daar vallen oa. de Gooyer, Ruyter en Oranjeboom onder.
Informatie van Theo Bakker.